Lucrează cu un aparat roentgen de la Papură-Vodă

Imagine simbol: uaiasi.ro

Imagine simbol: uaiasi.ro
Imagine simbol: uaiasi.ro

De mai bine de 40 de ani, zeci de mii de călărăşeni trec examenul fluorografic la unul şi acelaşi aparat roentgen. A fost bun prin anii 60-70 ai secolului trecut. Acum, e depăşit de timp şi uzat.
“Este, probabil, unul dintre cele mai vechi aparate de acest gen din republică”, susţine Nicolae Lupu, directorul Centrului de Sănătate Călăraşi, în gestiunea căruia se află aparatul roentgen. “Fireşte, dat fiind vîrsta “venerabilă” a lui, se comit foarte multe erori”, continuă dînsul.
Potrivit specialiştilor, din cauza stării lui tehnice, este depăşită norma permisă de iradiere a celor care se folosesc de el. În plus, există suficiente cazuri cînd rezultatele examenului fluografic sînt denaturate, inducînd medicii în eroare. Şi, în final, pentru a-l menţine într-o stare cît de cît funcţională, anual se cheltuie circa 100 de mii de lei pentru reparaţii.
Nicolae Lupu mai spune că, de ani buni, instituţia depune proiecte în speranţa că va obţine finanţarea necesară pentru achiziţionarea unui nou aparat. Norocul nu le-a surîs niciodată.
Au apelat şi la Ministerul Sănătăţii, solicitînd alocarea banilor pentru procurarea  acestuia. “Din păcate, nu am fost înţeleşi şi susţinuţi nici chiar atunci cînd am propus o variantă de compromis: ministerul să aloce un million de lei, iar noi, în colaborare cu Consiliul raional, să contribuim cu restul – circa jumătate de milion de lei. Nu a mers nici de această dată”, spune Nicolae Lupu, după care face o remarcă: “Nu m-aş mira, dacă şi noi, într-o bună zi, vom deveni protagoniştii unui filmuleţ plasat pe internet, care să scandalizeze opinia publică, aşa cum s-a întîmplat în cazul Spitalului republican pentru copii “Valentin Ignatenco”, unde se foloseau în operaţii instrumente total neadecvate”.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *