Le-a venit de hac deşeurilor

Imagine simbol: ecomagazin.ro

Imagine simbol: ecomagazin.ro
Imagine simbol: ecomagazin.ro

Primarul de Boghenii Noi, Gheorghe Filipovici, le-a venit de hac deşeurilor menajere din comună. În ultima sîmbătă a fiecărei luni, pe la poarta fiecărui sătean trece fie un tractor, fie o căruţă şi adună sacii cu gunoi, depozitaţi chiar de gospodari.
„Oamenii ştiu că în saci trebuie să pună doar gunoi menajer – o farfurie stricată sau o sticlă, dar nu resturi alimentare”, explică primarul. Pentru aceste servicii, localnicii nu scot din buzunar nici măcar un leu. „Nici nu s-a discutat vreodată despre o taxă anume pentru evacuarea deşeurilor. În prezent, oamenii, de bună voie, achită cîte cinci sau zece lei pentru amenajarea teritoriului. Această taxă nu este, deocamdată, obligatorie. Va fi de la anul viitor”, spune primarul.
Pentru evacuarea gunoiului menajer, primăria scoate din „haznaua” sa circa 5500 de lei anual.
Chiar dacă, iniţial, lumea nu prea era obişnuită cu această metodă de colectare a deşeurilor, continuînd să le arunce pe marginea drumului sau în alte locuri neautorizate, acum situaţia s-a schimbat. „Este adevărat, încă nu toţi au înţeles, dar o bună parte din populaţie este deja conştientă şi chiar ne mulţumeşte pentru iniţiativă”, susţine primarul.
Pentru cei ce aruncă gunoiul la nimereală este prevăzută o amendă care variază între 200 şi 400 de lei. Deja au fost cazuri cînd oamenilor li s-a aplicat această amendă.
„Vreau să le arăt localnicilor că se poate de trăit frumos şi de făcut ordine în satele noastre”, a spus, în încheiere, Gheorghe Filipovici.
UNGHENI | Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *