Liceele călărăşene – încotro?

Imagine simbol: calificativ.ro

Imagine simbol: calificativ.ro
Imagine simbol: calificativ.ro

Scăderea drastică a numărului de copii de vîrstă şcolară în ultimii zece ani, de la circa 14 mii la doar 7,5 mii, pune în dificultate cele 12 licee cîte mai există, la ora actuală, în raionul Călăraşi. Multe dintre ele sînt puse în situaţia de a nu mai putea respecta condiţia de a avea, obligatoriu, cel puţin cîte o clasă la două profiluri – realist şi umanist.
În aceste condiţii, potrivit Elenei Gonţa, director general al Direcţiei Raionale Învăţămînt, este mai mult decît binevenită o circulară a Ministerului Educaţiei, prin care se permite ca liceele să  funcţioneze, chiar dacă vor avea o clasă la un singur profil.
Fiind întrebată dacă 12 licee nu sînt prea multe pentru raionul Călăraşi, dînsa a precizat că „e cam mult, dar e necesar ca cele 12 instituţii liceale să-şi continuie activitatea în formula actuală”.  Mai întîi, pentru a facilita accesul unui număr cît mai mare de copii la studii liceale.
În plus, cei încadraţi în actualele clase liceale trebuie să-şi încheie ciclul de studii început deja.
Dînsa s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte viitorul liceelor călărăşene, mai ales că, urmare a apariţiei autobuzelor şcolare, mulţi absolvenţi ai unor gimnazii au posibilitatea să se deplaseze în satele vecine, unde există licee. Chiar dacă, timp de un an sau doi, unele licee nu întrunesc numărul necesar de cereri pentru constituirea unor clase cu diferite profiluri, acestea pot fi păstrate. Un exemplu în acest sens este liceul din Dereneu, unde, în prezent, sînt 24 de cereri de la doritorii de a studia aici. Deci, va fi formată o clasă şi existenţa liceului este asigurată.
„Din păcate, există o altă problemă, mai greu de rezolvat – lipsa unor cămine pe lîngă aceste licee, ceea ce îi pune în dificultate pe copiii din  localităţile adiacente, dornici să înveţe la liceu”, susţine Elena Gonţa. Acestea, dacă ar exista, ar  facilita constituirea unor clase liceale.
De exemplu, mulţi ar putea merge la liceul din satul Dereneu, căci pe o rază de 30 de kilometri nu există alte licee. Dar, din lipsa unui cămin aici, mulţi copii din satele vecine preferă să meargă la Călăraşi la liceu.
„Oricum, liceele călărăşene nu vor dispărea, cum prognozează unii sceptici. Ele vor încerca să se adapteze la noile condiţii, asigurînd învăţămîntul liceal conform cadrului legal în vigoare”, a conchis Elena Gonţa.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *