În poşeta femeii | Femeia care a îmblînzit piatra

În fotografie: Îmblînzitoarea de piatră, Paraschiva Popa-Donoi

În fotografie: Îmblînzitoarea de piatră, Paraschiva Popa-Donoi
În fotografie: Îmblînzitoarea de piatră, Paraschiva Popa-Donoi

Trebuie să recunosc că discuția mea cu sculptorița Paraschiva Popa-Donoi, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a avut loc exact cu un an în urmă, la Ungheni. Aici şi atunci era în plină desfăşurare Tabăra internațională de sculptură, ediția a V-a.
Am surprins-o într-o pauză de lucru, lîngă o piatră de două ori mai mare decît ea. Arăta ca o furnică pe lîngă acel morman de piatră de Cosăuți, din care urma să se nască o lucrare de artă, pe care autoarea a numit-o ”Spicul pămîntului” și a dăruit-o cu drag  orașului Ungheni. Sculptura a fost instalată în preajma Spitalului raional, iar în nemijlocita apropiere a ei mai este o sculputră – realizată de soțul sculptoriței, Vasile Donoi.
Nu am putut să nu o întreb cum se simte unica femeie-sculptor între 14 creatori de frumos în piatră, care s-au reunit în acea tăbără. „Mă simt ca o regină. Criticul de artă, Tudor Braga, mi-a zis odată: ”Fată dragă, ca să devii cunoscută, trebuie să ai șapte valeți lîngă tine”. A avut dreptate”, spune zîmbind.
Colegii ei bărbaţi o susțin moral. Pentru a ridica o piatră, există mașini speciale, aşa că nu prea simte nevoia de brațe bărbătești. E mai dificil să lucrezi cu sculele electrice, dar deja s-a obişnuit. A reuşit să îmblînzească piatra. Cum? „Mi se pare că această legătură cu piatra se trage din copilărie. Apoi, fiind studentă la Facultatea Arte plastice de la Universitatea ”Ion Creangă”, mă atrăgea piatra, vroiam să lucrez cu ea”, povesteşte. Nu a fost simplu. Profesorul ei, sculptorul Ion Zderciuc, originar din Ungheni, îi cerea schiţele lucrărilor pe care vrea să le facă, apoi realizarea acestora în lut sau ghips. Ea însă vroia să lucreze imediat materialul. Prima sa lucrare a fost un suport pentru candelă, care se mai păstrează la mama ei, în satul Verejeni, Telenești.
„Eu, ca de obicei, zbor. Zbor în creația mea. Acum, mi-am dorit să leg pămîntul cu universul”, spune artista despre ultima sa lucrare, pe care a lăsat-o Ungheniului – ”Spicul pămîntului”.
De obicei, cum vede o bucată de piatră, imediat îi apar în gînd şi ideile. Îi place să readucă mereu în discuţie o afirmaţie a unui coleg sculptor, Simion Moldovan: ”Înainte de a începe o lucrare, trebuie să vorbești cu piatra și apoi să începi a ciopli în ea”.
„Spicul pămîntului” a realizat-o cu ajutorul soţului, Vasile Donoi. A fost mult mai complicat, recunoaşte. „Ne contraziceam în multe. Cu toate acestea, consider că așa e bine. Asta înseamnă că sîntem doi oameni de creație ce gîndesc diferit în artă”, explică. În plus, soţul, fiind din domeniul construcţiilor, se pricepe, mai ales, la lucrul tehnic.
Împreună fac lucruri frumoase. Împreună educă trei copii. Trei sculpturi are Paraschiva Popa-Donoi la Ungheni. Prima lucrare a realizat-o în 2004 și se numește ”Rugăciunea unui dac”. A doua a fost în 2006, fiind dedicată copiilor. Se numeşte ”Povestea melcului”. Ultima e ”Spicul pămîntului”.
„Toate se contopesc cu natura de aici și devin din ce în ce în mai frumoase”, a menţionat dînsa.
Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *