Creșterea prepelițelor – afacere profitabilă pentru pensionari

În fotografie: David Manole – mîndru de afacerea sa

În fotografie: David Manole – mîndru de afacerea sa
În fotografie: David Manole – mîndru de afacerea sa

Au ieșit la pensie, dar nu au de gînd să stea cu mîinile în sîn și să aștepte ajutor de la stat sau de la copii. Nu este în firea lor.
Soții Vera și David Manole din Bărboieni sînt foști profesori la școala din sat, dar, de un an încoace, și-au schimbat profilul și s-au apucat să facă business de familie. Au început să crească prepelițe.
În scurt timp, vestea că vînd ouă de prepeliţe a ajuns și în satele vecine. În prezent, nu mai au probleme unde să-și comercializeze marfa atît de vestită pentru proprietățile sale terapeutice. Cumpărătorii vin direct acasă la familia Manole, pentru a cumpăra ouă, dar și prepelițe.
”La început, am cumpărat cîteva prepelițe, ca să avem ouă pentru întremarea sănătății proprii”, povestește David Manole, în vîrstă de 67 de ani. S-a convins foarte repede în efectul miraculos al ouălor de prepelițe, consumînd în fiecare dimineață, pe nemîncate, cîte cinci ouă crude, amestecate cu miere de albine și oțet de mere. ”Azi mă simt de parcă aș avea 16 ani”, spune zîmbind pensionarul.
Mai apoi, cînd a văzut că aceste păsări se înmulțesc foarte repede, a hotărît să-și dezvolte afacerea, ajungînd la trei sute de capete. Mai mult, zice gospodarul, nu-i trebuie, deoarece nu dispune de spațiu pe care să-l poată încălzi pe timp de iarnă. În cuștile meșterite de el acum cresc două specii de prepelițe: albe engleze – ouătoare, și faraon – bune de carne.
Soții Manole susțin că profitul afacerii lor este pe măsura așteptărilor. ”Matematica e simplă: un ou costă un leu. Dacă este pentru incubație atunci prețul este de 1,5 lei. Într-un an, o prepeliță poate scoate pînă la 300 de ouă. Calculaţi și singuri cîte ouă vor face 300 de păsări”, ne îndeamnă David Manole.  Şi mai convenabilă, potrivit dînsului, este vînzarea unei păsări, căci o prepeliţă costă 30 de lei.
Îi întreb, la final, pe Vera și David Manole care este secretul succesului afacerii lor. Mi-au răspuns într-un glas și fără ezitare: ”Doar prin muncă și voință poți obține rezultate bune”.
Chiar dacă cea mai mare parte din viață a fost profesor, David Manole zice că a făcut în paralel și căciuli, și butoaie din lemn. Nu i-a fost rușine să muncească şi cu sapa. De aceea, azi, își trăiește bătrînețile în liniște și fără lipsuri.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *