Un pas important în susținerea educației incluzive

Imagine simbol: trm.md

Imagine simbol: trm.md
Imagine simbol: trm.md

42 de directori, metodiști și logopezi ai institutilor prescolare din raionul Ungheni au beneficiat de un stagiu de formare privind educaţia incluzivă, organizat de către Asociația PRO EDUCAȚIE, prin proiectul “Modernizarea măiestriei educatorului pentru formarea personalităţii copilului cu cerinţe educative speciale”.
Chiar dacă acest proiect prevedea un număr de doar 30 de persoane care urmau să fie instruite în vederea  muncii cu copii cu cerinţe educative speciale, numărul doritorilor a fost mult mai mare. Iar Asociaţia PRO EDUCAŢIE i-a acceptat pe toţi.
Proiectul a fost finanțat de Fundaţia JANIVO din Olanda, prin intermediul Asociției de Caritate și Asisteță Socială „Acasă”, iar stagiul de formare s-a desfășurat la grădiniţa nr. 11, din Ungheni.
La realizarea programului de formare a fost antrenată o echipă de experți bine pregătiă în domeniul educației incluzive preşcolare. Angela Cucer, doctor in psihologie specială, angajată a Institutului de Științe ale Educației, a expus detaliat tipologia și caracteristicile celor mai frecvente dizabilități, identificînd necesitățile copiilor si metodologia abordării cerințelor educaționale speciale la vîrsta prescolară.
Concludente s-au dovedit a fi și comunicările experților naționali, Lilia Morari si Angela Sîrghii. Acestea au inclus elaborarea planului educațional individualizat; metodologia adaptării curriculumului la necesitățile copiilor cu cerinţe educaţionale special; determinarea instrumentelor de evaluare a profilului de dezvoltare a copiilor respectivi; parteneriatul cu părinții privind educația lor.
Merită apreciere abordarea interactivă a subiectelor. În același context, s-au încadrat și activitățile practice, care le-au oferit posibilitatea celor prezenţi să stabilească o punte de legătură  între ideile conceptuale și valorificarea lor în activitatea cu copiii. Cu toţii au fost implicaţi în diverse exerciţii practice, ceea ce a permis fiecărui participant să-şi expună propriile viziuni asupra educației incluzive.
În opinia participanților, asemenea evenimente trebiue să se desfășoare cu regularitate. Un pas important în sprijinirea acestei afirmații îl reprezintă inaugurarea, în incinta aceleiaşi grădiniţe, a Atelierului „Educatorul-maestru”, unde cadrele didactice din raion vor beneficia de consiliere specializată, dar, cel mai important, se va produce promovarea în masă a conceptului „incluziunea copiilor cu nevoi speciale educative”.
Primul pas a fost făcut, Atelierul fiind dotat cu un lot de carte pentru educatori și copii, oferit de Fundaţia JANIVO din Olanda.
În numele tuturor formabililor, aduc mulțumiri Fundaţiei JANIVO care, prin susținerea financiară, ne-a oferit ocazia inedită de a participa la acest program de formare.
Maria Nicorici,
gradinita Sculeni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *