O şansă în plus pentru copiii cu dizabilităţi

Imagine simbol: adevarul.ro

Imagine simbol: adevarul.ro
Imagine simbol: adevarul.ro

Copiii nisporeneneni cu nevoi speciale, care pînă mai ieri nici măcar nu erau luaţi în seamă, iată că vor merge la şcoală, încercînd şi fiind ajutaţi să se integreze în comunităţile în care trăiesc.
Începînd cu 1 septembrie, în gimnaziile şi liceele raionului Nisporeni îşi vor începe activitatea 9 centre de resurse cu tot atîtea cadre de sprijin pentru copiii cu dizabilităţi, ne-a relatat Ion Bouroş, pedagog în cadrul serviciului de asistenţă psihopedagogică. Astfel, instituţiile ce au acceptat incluziunea şcolară vor acorda asistenţă educaţională şi psihologică, dar şi terapii specifice pentru aceşti copii.
Deja au fost stabiliţi copiii cu cerinţe educaţionale speciale, a fost realizată, în prezenţa părinţilor, evaluarea complexă a dezvoltării lor. „S-a muncit foarte mult”, a subliniat Ion Bouroş. La ora actuală, se cunoaşte foarte bine care copii au nevoie, în activitatea lor şcolară, de planuri educaţionale individualizate, de ajutor specific din partea pedagogilor.
Este un prim pas. „Dacă în lume incluziunea copiilor cu dizabilităţi a devenit o prioritate a politicilor educaţionale cu 30-40 de ani în urmă, noi sîntem abia la început de cale. Acest proces a devenit realitate  abia după adoptarea Programului naţional de dezvoltare a educaţiei incluzive pentru anii 2011-2020”, a menţionat Ion Bouroş.
Pentru a cunoaşte mai bine practicile de lucru cu asemenea copii, un grup de pedagogi nisporeneni, sprijiniţi de Direcţia Învăţămînt, s-a deplasat la Ialoveni, unde a fost implementat, în aniii 2011-2012, un proiect-pilot în acest sens. Totodată, la Nisporeni au venit specialişti ai Ministerului Educaţiei, care au explicat cu lux de amănunte ce înseamnă această nouă practică şi au răspuns la toate întrebările cadrelor didactice.
„În cele din urmă, lucrurile s-au limpezit, iar mai mulţi conducători ai instituţiilor preuniversitare au acceptat să participe la acest proiect de cuprindere în şcoala de cultură generală a copiilor cu dizabilităţi”, a spus Ion Bouroş.
La rînd sînt grădiniţele de copii.
NISPORENI | Lucia Bacalu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *