Criză de rachete antigrindină. Ultimele au fost lansate săptămîna trecută

rachete antigrindinaCriză de rachete antigrindină. La Serviciul Antigrindină din Corneşti stocurile au fost epuizate. Potrivit lui Sergiu Eremeico, comandantul Unităţii Speciale Corneşti, ultimile două au fost lansate săptămîna trecută, mai exact la 27 iunie.
“Acestea au fost ultimile, în caz de grindină noi nu mai avem altele în stoc” accentuează dînsul. “Dacă vor mai fi ploi cu grindină, noi nu avem altceva de făcut decît să urmărim pe radar care va fi situaţia şi la urmă vom înregistra pierderile” mai adaugă Sergiu Eremeico. Potrivit comandantului, despre lipsa de rachete antigrindină ştiu şi mai marii oficiali de la Chişinău. “Noi aşteptăm şi sperăm că în cel mai scurt timp vom avea rachetele necesare” spune dînsul.
Numai în luna iunie, din cele 20 de puncte de lansare a rachetelor ale Unităţii antigrindină Corneşti, au fost lansate aproape o mie de rachete. De cîte rachete ar mai fi nevoie pînă la sfîrşitul anului, comandantul unităţii nu ştie, cert este că la o singură avertizare meteo este nevoie de cel puţin 25 rachete. “Totuşi, unica ieşire din situaţie ar fi la moment să ne rugăm să nu ploaie cu grindină” spune Sergiu Eremeico. În acelaşi timp, specialiştii de la Staţia Agrometeorologică din Corneşti ne promit un timp frumos în următoarele zile, doar pe alocuri ploi de scurtă durată. Iar la finele săptămînii ne aşteaptă temperaturi ridicate, 29-34 grade, şi fără precipitaţii. “Dar după aceste temperaturi ridicate şi umiditatea în aer la fel de ridicată nu ştim la ce să ne aşteptăm” remarcă Raisa Şoltoianu, şefa Staţiei Agrometeorologice.
Sub protecţia Serviciului antigrindină Corneşti se află 291 mii hectare de pămînt. Potrivit site-ului: www.antigrindina.md, în luna iunie, la Nisporeni, au fost afectate peste 200 hectare de terenuri protejate, şi astea din cauza restricţiilor de lansare. La Călăraşi, din cauza limitării tehnologice şi numărului insuficient de rachete au fost afectate peste 60 de hectare. În raionul Ungheni, au fost afectate peste 400 ha de teren neprotejat.
UNGHENI | Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *