Au declarat război păduchilor din… livezi
Unul dintre dăunătorii periculoși ai livezilor, păduchele verde de măr, denumit științific ”Aphis pomi”și-a făcut apariția pe plantațiile de măr și prun din raionul Nisporeni. Cazuri de atac ale acestor insecte au mai fost semnalizate și la pomii de cireș din gospodăriile persoanelor fizice din teritoriu. Primele semne de alarmă au fost date acum două săptămîni, de către specialiștii Direcției fitosanitare și control semincier Nisporeni.
”Păduchele poate provoca daune serioase culturilor pomicole, care ar aduce după sine pierderi semnificative ale roadei”, susține Ion Adam, șeful Direcției respective. Potrivit dînsului aceste insecte se hrănesc cu sucul țesuturilor de pe partea inferioară a frunzelor tinere și din vîrful lăstarilor. Prin urmare frunzele se răsucesc și lăstarii își încetează creșterea, se curbează, iar în zonele atacate se formează dejecții cleioase. Cauzele apariției acestor insecte la pomii fructiferi ar fi, susține specialistul, condițiile climaterice favorabile dezvoltării Aphis pomi. Este vorba despre umiditatea sporită, de pe urma precipitațiilor căzute în ultima perioadă dar și temperaturile înalte specifice anotimpului de vară.
Despre particularitățile de înmulțire și dezvoltare a păduchelui verde de măr, dar și despre riscurile posibile în caz de ignorare a atacurilor acestor insecte, Ion Adam susține că le-a vorbit agricultorilor din raion, în special celor ce dețin livezi. ”Am elaborat cîteva buletine de avertizare și am organizat mai multe seminare de informare la subiectul în cauză”, subliniază, șeful Direcției fitosanitare și control semincier Nisporeni.
Pe de altă parte însă, dînsul susține că situația la zi nu a atins un nivel critic, doar că crescătorii de fructe oricum trebuie să fie manifeste vigilență în acest sens.
Astfel lupta cu dăunătorii trebuie să înceapă imediat ce au fost observați la pomii fructiferi. Specialiștii recomandă în acest sens, utilizarea preparatelor chimice din gama insecticidelor. Dar, atenție! ”În stadiul avansat de atac tratamentele sînt ineficiente, deoarece soluția nu mai poate pătrunde pînă la colonia de insecte”, explică Ion Adam. Eficiența maximă se obține atunci cînd tratamentele se fac înainte de răsucirea frunzelor, și în caz de precipitații procedurile de stropire trebuie repetate.
În raionul Nisporeni la momentul actual livezile ocupă o suprafață totală de 2433 ha, dintre care 1500 ha sînt plantații de prun, 500 ha – de măr, iar pe restul suprafețelor cresc alte culturi pomicole fructifere.
NISPORENI | Ina Landa
Lasă un răspuns