Au avut cu ce se lăuda în fața mai marilor de la Chișinău

Moldsilva Silva-Centru Ungheni
Întreprinderea de Stat ”Silva-Centru” din Ungheni se numără printre cele mai exemplare din republică, după indicii economico-financiari înregistrați în ultimii trei ani. Declarația îi aparține noului șef al Agenției ”Moldsilva”, Ștefan Chitoroagă și a fost făcută după ce acesta a luat cunoștință cu raportul de activitate al întreprinderii silvice de la Ungheni. Aceasta s-a întîmplat pe data de 28 iunie, cînd oficialul împreună cu vicedirectorul Agenției ”Moldsilva”, Tudor Butnaru s-au aflat într-o vizită de documentare la fața locului.
”Conducătorii Agenției ”Moldsilva au accentuat că în ramura silvică, la momentul de față doar două întreprinderi, dintre care una o reprezentăm noi, nu au datorii la salariu, la bugetul consolidat de stat și la agenție”, avea să sublinieze după încheierea întrunirii cu mai marii de la Chișinău, șeful ÎS ”Silva-Centru”, Nicolae Lăpteanu. Dînsul a spus că aceste realizări se datorează efortului comun  al colectivului, dar și unei gestionări corecte și eficiente a surselor financiare.
Potrivit lui Nicolae Lăpteanu, întreprinderea silvică pe care o gestionează dînsul de acum al treilea an consecutiv, într-adevăr are cu se lăuda la momentul de față. Iar cifrele înregistrate vorbesc de la sine. ”Dacă anul 2010 l-am finalizat cu pierderi în valoare de peste 600 mii de lei, apoi în 2011 am înregistrat un profit de peste 400 mii lei, iar în 2012 acesta a atins mărime dublă”, subliniază șeful ÎS ”Silva-Centru”.
Tot așa salturi s-au făcut și la capitolul salarizare – de la un salariu mediu de 1436 de lei în 2010 s-a ajusn la 3014 lei în anul curent. Potrivit lui Nicolae Lăpteanu  cheia succesului în ceea ce ține mărirea cifrei de afaceri la întreprindere se ascunde în lucruri elementare: au fost reduse cheltuielile nejustificate, și au fost puse bazele unor afaceri interne, precum colectarea și comercializarea plantelor medicinale, a măceșului, nucilor, păducelului în stare proaspătă. O atenție aparte se acordă și practicării agriculturii, din care la fel se trag numai foloase.”Cine vrea să facă bani, trebuie să muncească, iar rezultatele nu vor întîrzia să apară”, conchide Nicolae Lăpteanu.
Șirul realizărilor întreprinderii silvice de la Ungheni pe parcursul ultimilor ani a fost enumerat în fața conducătorilor Agenției ”Moldsilva” de către Nicolae Lăpteanu în totalitate. Totodată dînsul nu a scăpat din vedere și problemele care mai urmează a fi rezolvate pe parcurs, cum ar fi: atragerea muncitorilor calificați în ramură, asigurarea cu apă pentru irigare a pepinierei și electrificarea acesteia, și nu în ultimul rînd reparația sediului central al întreprinderii. Printre sarcinile profesionale se mai numără extinderea fondului forestier, asigurarea unei paze bune a pădurii, și identificarea posibilităților de atragere de investiții, prin intermediul proiectelor.
Întîlnirea silvicultorilor ungheneni cu șefii ”Moldsilva” a durat în acea zi în jur de o oră și jumătate, timp în care oficialii au reușit să facă cunoștință mai îndeaproape cu viața și activitatea întreprinderii silvice de la Ungheni. La final oaspeții s-au arătat satisfăcuți de cele auzite și văzute la Ungheni și au dat asigurări că silvicultorii ungheneni vor avea suținerea cuvenită din partea agenției și mai departe, în activitatea lor de zi cu zi.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *