Satul care are şansa să asigure sută la sută populaţia cu apă

Imagine simbol: trm.md

Imagine simbol: trm.md
Imagine simbol: trm.md

Încă două apeducte, la cele trei deja existente, urmează să fie date, în curînd, în folosinţă la Sipoteni. Astfel, susţine primarul comunei, Vasile Raţă, circa 90 la sută din populaţia celor două sate vor beneficia de apă curentă la robinete.
Apeductul din satul Tochile a fost construit cu suportul financiar al Fondului Ecologic Naţional, care a alocat, în acest scop, aproape un milion de lei. Cel de al doilea apeduct va asigura cu apă locuitorii unei regiuni din Sipoteni, numită „Moara Oanţei”. Aici, potrivit primarului, lucrurile au mers altfel: apeductul a luat naştere la propunerea oamenilor, care au decis să contribuie personal la construirea lui, alocînd cîte 1500 lei din partea fiecărei familii. Primăria, la rîndul ei, a contribuit logistic şi financiar la restaurarea unei fîntîni arteziene, din care se va pompa apa pentru acest apeduct.
„Lucrările sînt pe sfîrşite, iar noi, între timp, pregătim terenul pentru constituirea unei structuri  juridice, care va prelua şi va gestiona mai departe  reţeaua de distribuire a apei”, a menţionat Vasile Raţă. Nu este simplu, căci oamenii mai trebuie să dea cîte 300 de lei, ceea ce a stîrnit în rîndurile lor anumite tensiuni. „Noi le explicăm cu tenacitate că, în caz contrar, apeductul nu va fi viabil. Sperăm să depăşim toate dificultăţile, astfel ca majoritatea oamenilor din comună să poată beneficia de apă curentă şi destul de calitativă”, a mai opinat primarul. Dînsul şi-a exprimat, totodată, speranţa că şi ceilalţi 10 la sută dintre localnici, care azi, din cauza lipsei banilor, nu se pot conecta la apeducte,  o vor face în curînd. „În cazurile mai dificile, va veni cu o contribuţie şi primăria”, a spus edilul.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *