Permisele de mic trafic la frontieră – în ceaţă totală

Oficiul Consular din Ungheni
În fotografie: La Oficiul Consular din Ungheni – linişte şi pace

Oficiul Consular din Ungheni
În fotografie: La Oficiul Consular din Ungheni – linişte şi pace

Linişte şi pace la Biroul Consular din Ungheni. Lumea de mult nu mai dă năvală aici. Nu are pentru ce. Fiind a cincea reprezentanţă a României, inaugurată pe teritoriul Republicii Moldova, aşa cum ne anunţă site-ul oficial, instituţia respectivă emite numai permise de mic trafic la frontieră. De fapt, mai corect ar fi, recepţionează actele necesare pentru emiterea permiselor de mic trafic la frontieră.
De aproape nouă luni, nimeni dintre cei ce au venit aici, în speranţa că vor obţine documentul rîvnit, nu l-a primit. „Oamenii s-au descurajat, căci nu mai primesc permisele atît de repede ca la început”, avea să spună ulterior, într-o discuţie privată, consulul Petru Liţiu. Dînsul a refuzat să facă o declaraţie oficială pentru „Expresul”.
În schimb, a acceptat să ofere orice informaţii în calitatea mea de simplu beneficiar. Personal, am depus actele necesare pentru obţinerea permisului cu pricina la 29 martie anul curent. Chiar şi după  expirarea a trei luni, nu am avut nici o veste.
Fiind întrebat de ce întîrzie atît de mult permisele de mic trafic, Petru Liţiu a răspuns: „Este vorba de o chestiune tehnică, dar, în scurt timp, totul se va rezolva”. Dînsul însă nu a putut spune cu exactitate cînd se va produce evenimentul. „Asta mi-aş dori să ştiu şi eu”, a făcut el o remarcă.
Conform regulamentului, permisele de mic trafic la frontieră se eliberează în cel mult 60 de zile. „La început, erau eliberate chiar şi în termen de 20 de zile, pentru că  procedura era foarte simplă. Din luna octombrie a anului trecut a fost introdus sistemul biometric, iar prelevarea amprentelor digitale de la cele două degete arătătoare este obligatorie. Odată ce va intra procedura în ritm normal, permisele vor fie eliberate în termen”, cam asta a fost explicaţia oficialului.
Pe panourile de informare din faţa Biroului Consular din Ungheni nu am văzut nici un avertisment, prin care lumea să fie anunţată că eliberarea permiselor de mic trafic la frontieră a fost stopată sau blocată. Cei mai curioşi, care doresc, totuşi, să afle detalii despre permisele de mic trafic la frontieră se adresează direct în Biroul Consular. De luni de zile, aceştia, practic, dau doar explicaţii.
Între timp, la celelelate consulate din Republica Moldova se formează cozi imense, iar lumea e nevoită, uneori, să facă mai multe drumuri, pentru a depune actele pentru viză sau redobîndirea cetăţeniei.
UNGHENI | Natalia Junghietu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *