L-a văzut pe Domnul Iisus la… Grozeşti

Răstignirea lui Mina Dobzeu de la Grozeşti
În fotografie: Răstignirea lui Mina Dobzeu de la Grozeşti

Răstignirea lui Mina Dobzeu de la Grozeşti
În fotografie: Răstignirea lui Mina Dobzeu de la Grozeşti

Ştiaţi că unul dintre cei mai înduhovniciţi călugări ai României, supranumit sfîntul închisorilor, arhimandritul Mina Dobzeu, este originar din Grozeştii Nisporeniului? Anume el a avut curajul şi puterea să-l înfrunte însuşi pe Nicolae Ceauşescu. A suferit ani grei de puşcărie, pentru că a protestat deschis împotriva scoaterii învăţămîntului religios din şcoală, împotriva decretului privind desfiinţarea mănăstirilor. El este şi semnatarul unor scrisori, şapte la număr, referitoare la morala poporului român şi ateismul adus de comunism, pe care i le-a adresat personal lui Nicolae Ceauşescu.
Cîteva repere biografice
S-a născut la 5 noiembrie 1921, la Grozeşti. Numele său de mirean a fost Mihail. La vîrsta de 13 ani, intră ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hîncu, unde rămîne timp de patru ani. Este trimis apoi la Mănăstirea Căldărușani, pentru a face ucenicia în sculptură bisericească. Se întoarce în 1940 acasă și găsește locul pustiit de ocupaţia sovietică…
După război urmează Seminarul Teologic la Mănăstirea Neamț și Facultatea de Teologie la București. În anul 1946, este tuns în monahism, fiind hirotonit ierodiacon în 1948.
A cunoscut iluştri oameni de cultură ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, întemniţaţi şi ei pentru viziunile lor anticomuniste, în închisorile româneşti.
Azi…
“Chilia părintelui Mina Dobzeu miroase a tămîie şi a mir. Pereţii sînt îmbrăcati în icoane şi între ele arde neîncetat o candelă. Aerul e subţire şi încărcat cu o tăcere smerită. După 91 de ani de credinţă şi rugăciune, după chinurile din temniţele comuniste, părintele stă întins în pat, orb şi aproape fără auz. Mîinile îi sînt firave. Mîinile sale, care l-au botezat pe Nicolae Steinhardt în închisoare, care au cioplit troiţe şi au binecuvîntat mii de credincioşi. Dar chiar şi aşa, firav şi fără puteri, întreaga sa fiinţă iradiază bunătate şi linişte, iar vorbele sale, pline de înţelepciune şi trăire duhovnicească, îţi încălzesc inima” – este descrierea făcută de un ziarist român, care l-a vizitat acum două luni la Mănăstirea “Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Huşi, judeţul Vaslui (vezi www. formula-as.ro).
Tot cu gîndul la Grozeştii lui
“Uită răul, rabdă mult, iartă totul. În felul acesta vei avea pace cu toţi cei din jurul tău şi cu tine însuţi. Iar cînd eşti la strîm­toare mai poţi zice aşa: “Doamne, apără-mă de oamenii gîl­­cevii, de draci şi de patimile tru­peşti!”. Cu această rugăciune scur­tă, iată de cîte mă apăr deo­data”, vine el cu un sfat către toţi creştinii.
Şi acum, fiind bolnav, în chilia sa, gîndul i se îndreaptă spre satul natal. “L-am văzut pe Domnul Iisus de o frumuseţe raaaară! L-am văzut aşa de frumos! Eram acasă, la Grozeşti, cînd l-am văzut în toată frumuseţea Lui! Nu-mi şterge nimeni imaginea asta din suflet!”, îi povestea părintele aceluiaşi jurnalist.
Şi a mai spus ceva. Să fie o viziune a unui sfînt? “Am văzut Duhul Sfînt, planînd deasupra ţării, şi am ştiut că o să ne apere de ceva, poate de o boală, sau de o foamete, sau de vreun război”.
Mereu acasă
Chiar dacă e cu trupul departe, arhimandritul Mina Dobzeu e mereu acasă, la Grozeştii lui. Printr-o decizie a consiliului local, dînsului i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al satului.  Uliţa pe care a locuit cîndva, cu peste 80 de ani în urmă, îi poartă numele. În plus, satul Grozeşti are şi o răstignire numită simplu: Răstignirea lui Mina Dobzeu.
NISPORENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *