Jurnalul din tren | Toate-s noi şi vechi sînt toate…

Constantin UzdrișModernizarea trenurilor ar putea să-i bucure cel mai mult pe comunişti. De ce? Împărţirea vagoanelor pe clase plasează oamenii pe categorii sociale, cu alte cuvinte apare lupta de clasă.
Oamenii şi problemele lor însă au rămas aceleaşi. În ultimele saptămîni, unul dintre subiectele   centrale a fost bacalaureatul. Trenul nu putea să nu-l discute.
Reforma anunţată de doamna ministru al Educaţiei, Maia Sandu, i-a speriat atît pe absolvenţi, cît şi pe părinţii acestora. Cheltuirea celor peste 13 milioane de lei pentru instalarea camerelor de supraveghere le-a cam dat planurile peste cap celor care sperau să poată copia şi să obţină astfel o notă mai bună.
Am fost martorul discuţiei între două mame, copiii cărora susţin în acest an examenele de BAC.  Laudele oficialilor că acum nu se va mai copia se pare că au generat „нaродные умельцы” (un fel de „meşteri populari”), care le-au promis părinţilor că, pentru cîteva minute, camerele vor fi deconectate sau vor fi întoarse spre perete, astfel că odraslele lor vor putea copia în linişte. „Aşa ne-au spus şi nouă, că vor putea să oprească puţin camerele… Da telefoane o să poată avea toţi, numai să le ascundă foarte bine”. Unica diferenţă despre care vorbeau cele două doamne din localităţi diferite era… suma pe care au plătit-o. Una afirma că la ei în raion s-au adunat cîte 600 de lei, iar cealalta a pomenit de 800 de lei.
Examenele de bacalaureat sînt la final. La ştiri au apărut deja reportaje cu emoţii şi plînsete. Un lucru nu-mi este clar: cum vor putea garanta cei ce vor lua sau au luat deja banii şi cine va avea de cîştigat de pe urma acestui bacalaureat, în care statul a mai ticsit 13 milioane de lei pentru transparenţă.
Avem trenuri mai moderne, oamenii îşi aleg vagonul de clasa pe care o vor. Un lucru a rămas neschimbat în ţara noastră: corupţia şi inventivitatea oamenilor în dorinţa lor nemiloasă de a încălca legea. Corect a spus cine a spus că, cu o floare nu se face primăvară.
 Constantin Uzdriş


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *