Copii fără acte din cauza unor părinţi nepăsători

Fotografie-simbol

Fotografie-simbol
Fotografie-simbol

Certificatul de naştere a nou-născutului se face gratuit. Dacă însă, timp de un an, părinţii nu au reuşit, din diferitre motive, să-şi înregistreze odoraşul, ei vor trebui să scoată ulterior din buzunar între 60 şi 410 lei, în dependenţă de timpul solicitat pentru perfectarea actului respectiv. Mai mult ca atît, în conformitate cu prevederile art. 339 al Codului contravenţional, nerespectarea fără motiv întemeiat a termenului legal de depunere la Oficiul de stare civilă a declaraţiei cu privire la naştere se sancţionează cu amendă de la 200 la 400 de lei.
UNGHENI
Potrivit Svetlanei Andrieş, şefa Oficiului Stării Civile (OSC), numărul copiilor înregistraţi ulterior, adică peste un an şi mai mult de la naştere, este în scădere. Acest fapt se datorează verificării de către OSC şi Procuratura Ungheni a înregistrărilor tardive ale naşterilor. Astfel, au fost depistate destul de multe persoane care nu aveau nici un act de identitate. Uluitor este faptul că două dintre ele ajunseseră deja la vîrsta de circa 40 de ani.
Majoritatea au venit cu unul şi acelaşi argument – nu au avut bani pentru înregistrarea în termen a copiilor. Ei nici nu ştiau că perfectarea actelor de naştere a copiilor pînă la un an se face gratis. Alta e întrebarea cea mare. „Unde au fost autorităţile, fie că e vorba de primării, directori de grădiniţă sau de şcoală? Este evident că aceşti copii fără acte au frecventat şi grădiniţa, şi şcoala. Or, anual se reportează că, practic, nu există copii neşcolarizaţi”, a menţionat Svetlana Andrieş. Dînsa a concretizat că cele mai multe cazuri de înregistrări ulterioare ale naşterilor sînt în sate, atît în familii social-vulnerabile, cît şi în familii înstărite.
NISPORENI
Şi Liuba Ciorici, şefa OSC Nisporeni, a menţionat că numărul cazurilor de înregistrare tardivă a copiilor e din ce în ce mai mic. „Chiar dacă, uneori, le mai depistăm, majoritatea sînt la Vulcăneşti, un sat cu o populaţie preponderent de etnie romă”, a specificat dînsa. Se ştie că majoritatea adulţilor de aici se află, o bună parte din an, în străinătate, astfel că perfectarea actelor pentru copii rămîne mai pe urmă. „Aşa procedează doar nişte persoane nepăsătoare, cărora le place să lase lucrul de azi pe mîine”, a subliniat Liuba Ciorici, accentuînd, totodată, că  înregistrările ulterioare la Nisporeni nu sînt chiar tardive. E vorba de unul-doi ani întîrziere.
De la începutul anului curent, în Oficiul Stării Civile Nisporeni au fost înregistraţi ulterior doar doi copii. În 2012, au fost 26 de înregistrări ulterioare, dintre care şapte reconstituite.
Apropo, Oficiul Stării Civile Nisporeni dispune de o arrhivă ce datează încă din anii 1870.
CĂLĂRAŞI
Violeta Chiriac, şefa Oficiului Stării Civile Călăraşi, a declarat că şi aici a scăzut semnificativ numărul înregistrărilor ulterioare. Astfel, în 2011 au avut loc 11 înregistrări ulterioare ale naşterilor, iar în 2012 – doar trei. Dînsa are şi o explicaţie. „Noi lucrăm foarte mult în acest domeniu, fiind alături de noi şi reprezentanţii poliţiei, mai ales poliţiştii de sector. Centralizat primim listele cu nou-născuţii. Dacă a trecut mai mult de o lună de la naşterea lor, expediem scrisori la domiciliul părinţilor sau merge la ei poliţistul de sector”, spune dînsa. Astfel, cei nepăsători, mai de voie, mai de nevoie, perfectează certificatele de naştere ale copiilor lor.
Potrivit şefei OSC Călăraşi, situaţia era mai complicată în perioada cînd se permitea botezarea copiilor la biserică şi fără certificatele de naştere ale acestora, iar la grădiniţă sau la şcoală copiii erau înscrişi în speranţa că actele lor vor fi prezentate mai tîrziu. „Acum situaţia e alta”, a conchis Violeta Chiriac. Chiar dacă mai există ceva restanţe.
Apropo: Ca să obţină, în termenii stabiliţi de lege, primul act oficial al copilului, este necesar de a prezenta la Oficiul Stării Civile sau la primăria din sat adeverinţa de naştere eliberată de instituţia medicală în care acesta a apărut pe lume, certificatul de căsătorie şi buletinele de identitate ale părinţilor. E simplu.
Mult mai complicat este ulterior, după expirarea unui an de la naştere.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *