Cineva a ucis un cerb nobil, specie rară în pădurile noastre

În fotografie: Tot ce a mai rămas din cerbul nobil împuşcat în pădurea de la Cioreşti

În fotografie: Tot ce a mai rămas din cerbul nobil împuşcat în pădurea de la Cioreşti
În fotografie: Tot ce a mai rămas din cerbul nobil împuşcat în pădurea de la Cioreşti

În după-amiaza zilei de 27 mai, în pădurea aflată în gestiunea Ocolului silvic Cioreşti s-au auzit împuşcături. Prima – pe la ora 16.00, a doua – mai spre seară, pe la ora 18.30. Ulterior, avea să se stabilească un caz incalificabil: cineva ucise un cerb nobil, specie rară în pădurile noastre.
Prima zi de căutări nu a dat nimic. Iar pădurarii au verificat pădurea pînă aproape de miezul nopţii. A doua zi, au continuat căutările. La un moment dat, au observat urme de automobil. Se presupune că ar fi vorba de o maşină de marca “Niva”. Au fost chemaţi în ajutor şi poliţiştii. Au avut loc cercetări şi în satele Ciuteşti şi Selişte, dar iarăşi fără nici un rezultat.
La finele zilei, totuşi, căutările s-au încununat cu succes. Pădurarii au dat de un tablou îngrozitor: un cap al unui cerb nobil cu coarnele tăiate, pelcica acestuia, copitele şi măruntaiele. S-a confirmat cea mai proastă ipoteză: era vorba de un caz de braconaj.
“De ani şi ani luptăm cu braconierii, iar ei devin din ce în ce mai şmecheri”, ne-a spus Vasile Mîrza, inginer-şef al Întreprinderii Silvice de Stat “Silva Nisporeni”. Dînsul s-a arătat indignat de cele întîmplate, menţionînd că, din cauza unor persoane iresponsabile, certate cu legea şi bunul simţ, în pădurile raionului Nisporeni aşa şi nu se pot stabili cerbii nobili. Ei vin pe o anumită perioadă şi apoi dispar.
De notat că această specie de animale a fost, pe vremuri, foarte răspîndită prin pădurile moldave, dar a fost nimicită la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Ulterior, în anii 1954-1961, a fost readusă din alte regiuni ale Europei.
“Sper că organele de drept vor lua toate măsurile necesare, iar cel vinovat va plăti pentru fapta pe care a săvîrşit-o”, a menţionat directorul ÎSS “Silva Nisporeni”, Vasile Marian. Potrivit dînsului, făptaşul a fost identificat. Urmează să-i fie demonstrată vinovăţia şi să fie luate măsurile care se impun. Este vorba de o amendă care poate ajunge pînă la 10-30 mii de lei sau chiar de privaţiune de libertate.
NISPORENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *