Capşunele – beneficii, proprietăţi terapeutice, dezavantaje

capsuneCăpşunele reprezintă o bună sursă de vitamina B5, B6, C, K, mangan, potasiu, fibre alimentare, acid folic, fitonutrienţi şi antioxidanţi. Se consideră că proprietăţile antioxidante au legătură cu culoarea roşie-strălucitoare a căpşunelor. Totodată, ele sînt sărace în colesterol şi grăsimi saturate. O căpşună conţine, de obicei, 200 de seminţe. O cană cu căpşune furnizează 55 de calorii.
Pasta de căpşune este utilizată pentru albirea dinţilor. Aceasta poate fi făcută repede acasă, înainte de a începe curăţarea dinţilor, dimineaţa sau seara. Capşunele sînt recomandate pentru remineralizarea organismului, dar şi purificarea sîngelui. Favorizează tranzitul intestinal, ajută în creşterea diurezei şi tonifierea corpului. Acidul salicilic din căpşune este benefic pentru cei care suferă de gută, rheumatism sau artrită. Aceste fructe sînt bogate în antocianidine, antioxidanţi naturali, care previn îmbătrînirea timpurie, afecţiunile cardio-vasculare şi bolile neuro-degenerative.
Căpşunele sînt fructele ideale în curele de slăbit. Pe lîngă gustul delicios, sînt săţioase şi conţin peste 50 de substanţe benefice organismului uman. Consumul lor se recomandă pentru buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sîngelui, ele menţinînd şi elasticitatea vaselor. Sucul proaspăt de căpşune ajută la reducerea febrei, iar în combinaţie cu miere poate reduce orice inflamaţie. Un alt beneficiu pe care poate nu-l ştiaţi este că sucul de căpşune calmează arsurile solare.
Atenţie însă! Consumul în exces de căpşune poate avea şi anumite dezavantaje, dind un efect alergenic. Medicii nu recomandă căpşune copiilor sub patru ani, iar cei cu vîrste apropiate trebuie să le consume în cantităţi reduse. Căpşunele nu sînt recomandate nici persoanelor cu intoleranţă la aspirină, deoarece conţin acid acetilsalicilic.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *