Boli, dăunători şi ploi abundente

Imagine simbol: reporterntv.ro

Imagine simbol: reporterntv.ro
Imagine simbol: reporterntv.ro

Precipitaţiile abundente din ultimul timp nu fac altceva decît să favorizeze dezvoltarea bolilor şi dăunătorilor la plantele cerealiere. De această părere este Viorel Scutaru, şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Ungheni.
Atunci cînd timpul se va stabiliza, va fi necesară tratarea imediată a culturilor contra bolilor şi dăunătorilor, susţine specialistul.
Deocamdată, chiar dacă a plouat zilnic, apa în sol încă nu este în exces.
Ea ar putea prezenta un pericol doar atunci cînd rămîne la suprafaţă, pămîntul fiind îmbibat cu umezeală. “În asemenea caz, dacă planta stă în apă, rădăcina nu poate respira şi putrezeşte”, explică Viorel Scutaru.
În schimb, vînturile puternice, care au fost însoţite de ploi şi grindină, au afectat peste 4000 de hectare în raionul Ungheni. Au avut de suferit, în mod special, plantaţiile de porumb şi floarea soarelui, peste 1300 de hectare fiecare.
“Porumbul îşi revine, frunzele se regenerează, însă cu floarea soarelui avem o problemă, deoarece frunza este lată şi nu poate să se regenereze”, a menţionat specialistul. Grîul a avut  de suferit mai puţin. Doar cel mai înalt a fost culcat la pămînt din cauza vîntului puternic. De tot, au fost afectate peste 700 de hectare de grîu.
Agricultorii care şi-au asigurat culturile vor putea să-şi recupereze pierderile. Dintre aceştia, însă, sînt foarte puţini. “Pot să-i număr pe degete”, a spus Viorel Scutaru, după care a remarcat: “S-ar putea ca şi Guvernul să intervină”.
UNGHENI | Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *