VIDEO | Construcţia gazoductei Iaşi-Ungheni va începe la sfirșitul verii

Captură: publika.md

Captură: publika.md
Captură: publika.md

Moldova va putea importa gaz natural din România. Acest lucru se va întâmpla din 2014, în cazul în care construcţia conductei Iaşi-Ungheni se va încheia în acest an. Ministrul în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, dar şi ministrul delegat pentru Energie al României, Constantin Niţă, spun că lucrările de construcţie ar putea începe în luna august a acestui an.
Valeriu Lazăr şi Constantin Niţă au avut o întrevedere, în cadrul căreia au examinat stadiul de implementare a proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni. Potrivit ministrului în exerciţiu al Economiei, licitaţia internaţională pentru construcţia conductei pe teritoriul Moldovei a fost anunţată deja. Termenul-limită de colectare a ofertelor este 22 iulie 2013.
„Planificăm, în luna august, în partea a doua, deja să fie semnate contractele şi să demareze, propriu-zis, lucrările. Vom avea o agendă sincronizată pentru începutul acestor lucrări, astfel încât, într-adevăr, pe final de an, să avem gazoductul gata”, a spus Lazăr.
„Dorinţa noastră este aceea de a realiza rapid gazoductul Ungheni-Iaşi. Dorim ca acest lucru să-l finalizăm până la sfârşitul anului, urmând ca, sigur, pe baza unui grafic, pe care o să-l stabilim de comun acord, să finalizăm şi problema staţiilor de compresat””, a menţionat Niţă.
Gazoductul Ungheni-Iaşi va avea o lungime de 130 de kilometri şi va trece pe sub râul Prut. Capacitatea conductei va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz natural anual, ceea ce acoperă integral consumul Republicii Moldova. Pentru construcţia ţevii pe teritoriul Moldovei, România aloca nouă milioane de euro, bani nerambursabili.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *