Un nou motiv de scandal şi zîzanie

Crucea înălţată, cu aproape doi ani în urmă, pe una dintre cele mai înalte coline ale Nisporeniului

Crucea înălţată, cu aproape doi ani în urmă, pe una dintre cele mai înalte coline ale NisporeniuluiCrucea înălţată, cu aproape doi ani în urmă, pe una dintre cele mai înalte coline ale Nisporeniului, numită Dealul Zghihoaiei, continuă să provoace discuţii şi scandaluri.
Iniţial, a fost numită Crucea Mîntuirii Neamului Românesc şi a stîrnit nemulţumirea unui număr  mare de cetăţeni, dar şi a Mitropoliei Moldovei. La inaugurare, pe 28 august 2011, a lipsit atît ÎPS Vladimir, Mitropolitul Moldovei, cît şi Episcopul de Ungheni şi Nisporeni, PS Petru, chiar dacă această cruce era şi continuă să fie cea mai impunătoare de pe teritoriul Republicii Moldova, avînd înălţimea de 35 de metri şi putînd fi văzută la zeci de kilometri depărtare. În schimb, au fost prezenţi înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, iar
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, trimisese credincioşilor şi un mesaj.
Iată că peste un an şi jumătate, lucrurile se schimbă radical. În mod subit, din titulatură a dispărut cuvîntul „Românesc”, construcţia trecînd în gestiunea Mitropoliei Moldovei. Acum, se numeşte Crucea Mîntuirii Neamului. Acest gest a stîrnit din nou nemulţumiri.
„Atac „raider” asupra Crucii Neamului Românesc”, eticheta actul respectiv, pe 18 mai, directorul publicaţiei „Timpul”, Constrantin Tănase, care menţiona, totodată, că şi familia sa, şi publicaţia pe care o conduce a contribuit financiar, cu 10 mii de lei, la înălţarea acestui monument „al unităţii românismului”. Dînsul îî cere public explicaţii lui Veaceslav Ţîbuleac, directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, care se angajase să întreţină monumentul, deşi, cu cîteva zile în urmă, Ţîbuleac declarase pentru mass-media că „întreţinerea Crucii Mîntuirii Neamului Românesc era prea costisitoare”, de aceea a fost nevoit să o predea Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni.
Tot atunci, Veaceslav Ţîbuleac a spus că, „de fapt, crucea niciodată nu a fost un simbol al românismului, pentru că cei mai mulţi bani au fost colectaţi de la oameni de afaceri şi nu de la cetăţenii simpli”.
“Chiar așa, domnule Țîbuleac? Pînă aici am ajuns? Dar cum rămîne cu discursul dumneavoastră, din 28 august 2011, la inaugurarea Crucii, cînd ați declarat, citez „… astăzi, pe această frumoasă colină a Nisporenilor, se săvîrșește una dintre cele mai semnificative zidiri creștine ale Domnului nostru Iisus Hristos din ultimele șapte decenii în Basarabia – Crucea Mîntuirii Neamului Românesc”? Să nu aibă nimic în comun românismul cu… Neamul Românesc? Ce s-a întîmplat, totuși, domnule Țîbuleac?”, întreabă Constantin Tănase.
Între timp, în Vinerea Neagră, pe 3 mai, la Nisporeni a avut loc, în premieră, un eveniment impresionant, numit „Drumul crucii”. Sute de credincioşi au pornit, alături de Episcop, din centrul oraşului Nisporeni spre Crucea din dealul Zghihoaiei, parcurgînd doi kilometri şi jumătate în rugăciuni către Domnul, astfel dorindu-se ca acest drum să fie „un pelerinaj spre Dumnezeu, o cale spre Înviere”, să devină o tradiţie, „la care să se adune, an de an, cît mai mult popor în a-şi duce fiecare crucile spre acea cruce a neamului”.
NISPORENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *