Muncește cît 12, dar primește cît… unul

Imagine simbol: movi.4botosani.ro

Imagine simbol: movi.4botosani.ro
Imagine simbol: movi.4botosani.ro

Criză acută de doctori la Salvarea din Nisporeni. De la 1 aprilie curent, la Substația Asistență Medicală Urgentă (SAMU) de aici activează doar un singur doctor, deși ar trebui să lucreze, în mod normal, 12. Asta, dacă s-ar lua în calcul numărul de populație al raionului, care este, în prezent,  de aproximativ 60 mii de persoane, și dacă doctorii ar dori să vină aici la muncă.
”La ora actuală, lucrătorii medicali nu se prea grăbesc să vină la Nisporeni”, susține șeful SAMU, Gheorghe Gonța, el și unicul doctor de urgență de aici. ”Este greu, mai ales după ce a plecat un coleg de-al meu, tot doctor. Dar încercăm să rezistăm și să facem față. Reieșim din ceea ce avem”, spune dînsul. Cînd spune ”avem”, doctorul se referă la cele trei echipe de intervenție medicală urgentă cu 12 felceri, 12 șoferi și patru dispeceri per total. ”Personalul e deja încercat, îl ”arunc în foc” de fiecare dată. Așa se călește, iar cine nu rezistă – pleacă”, explică Gheorghe Gonța. Cu toate acestea, la urgențele grave, pe orice timp și la orice oră, este prezent, ca pionerul, și el. Deja al 11-lea an consecutiv!
Potrivit lui Gheorghe Gonța, de mai bine de zece ani, la Salvarea din Nisporeni persistă criza de cadre medicale. ”Nu țin minte să fi activat mai mult de doi medici la urgență din 2002 încoace”, susține dînsul. În pofida acestui fapt, activitatea SAMU Nisporeni nu a fost perturbată sau întreruptă niciodată. Medicii,  susține, Gheorghe Gonța, sînt ca o castă, uniți și săritori la nevoie, astfel că, atunci cînd e cazul, sar în ajutor și colegii din celelalte servicii medicale din raion. ”Noi sîntem o echipă și ne susținem reciproc”, a punctat dînsul.
De la începutul acestui an, la Substația Asistență Medicală Urgentă Nisporeni au fost înregistrate 3253 de solicitări, dintre care 1309 au fost grave. Circa 80 la sută din cei care au solicitat ajutor medical urgent, au avut poliță medicală. În 27 de cazuri apelurile la linia de telefon 903 au fost inutile.
Potrivit datelor oferite de către Gheorghe Gonța, numărul de solicitări a scăzut cu 672 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012. Doctorul susține că explicația rezidă în faptul că medicii de familie din raion lucrează conștiincios și eficient.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *