Mai bogați, mai informați, mai responsabili?

Imagine simbol: mediafax.ro

Imagine simbol: mediafax.ro
Imagine simbol: mediafax.ro

Unghenenii sînt mai bogaţi decît au fost în 2011. Acest fapt îl demontrează datele Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) Ungheni privind declaraţiile persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit. Potrivit șefului adjunct, Victor Lazăr, anul acesta şi-au declarat veniturile 4609 ungheneni, comparativ cu 2430 în 2012.
“Probabil că mulți dintre ei au avut cîteva locuri de muncă”, explică dînsul această creştere considerabilă a declaraţiilor. Pe de altă parte, anul acesta, multe persoane cer restituirea impozitelor, ceea ce înseamnă că oamenilor li s-a reținut mai mult decît era cazul. “În multe întreprinderi nu se calculează corect impozitele pe venit şi de aceea ne confruntăm cu astfel de cereri”, spune Victor Lazăr.
La Nisporeni, potrivit Ninei Brînzilă, şefa Inspectoratului Fiscal de Stat local, oamenii au fost, în acest an, mai receptivi şi mai responsabili. Comparativ cu anul precedent, cînd doar 840 de persoane au depus declaraţiile pe venit, acum numărul lor a crescut cu 72. Venituri mai mari de un milion nu a declarat nici un nisporenean.
“Anul acesta, am lucrat foarte mult cu cetăţenii”, afirmă Nina Brînzilă. Au fost transmise informaţii prin mass-media locale, au fost distribuite afişe în locurile publice, au fost implicaţi şi primarii. S-a discutat foarte mult la acest subiect.
Şi călărășenii s-au dovedit a fi responsabili, a declarat pentru “Expresul“ Maria Gavriliţă, şefa direcţiei administraţie fiscală a IFS Călăraşi. “Unii, dacă nu cunosc detalii suficiente, vin la noi şi cer informaţiile necesare”, spune dînsa. Totuşi, mai sînt şi persoane care, din anumite motive, uită sau nu reuşesc să se încadreze în timpul stabilit de lege pentru a-și declara veniturile. Anul acesta, au depus declaraţiile pe venit 1239 călărăşeni, cu 25 mai puţini comparativ cu anul 2012.
Termenul de depunere a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit de către persoanele fizice a expirat la 1 aprilie current. Cei ce nu au reușit s-o facă, vor trebui să plătească deja amenzi.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *