La un espresso cu umoristul Gheorghe Pîrlea: ”E cam ”buruienos” umorul de la sat, dar ce să-i faci, oamenilor le place”
L-am întîlnit pe cunoscutul actor de comedie, Gheorghe Pîrlea, într-o zi de duminică, la Todirești. La Casa de cultură de aici se desfășura cea de-a treia ediție a Festivalului național de umor ”Lume, lume, hai la glume”, iar Gheorghe Pîrlea era şi invitat de onoare, și moderator al evenimentului. Nu am ezitat să-l invit, chiar în culise, la un espresso.
Cum vă simțiți aici, la Todirești domnule Gheorghe Pîrlea?
Foarte bine. Însuși faptul că asemenea evenimente au loc în satele noastre este îmbucurător, pentru că astăzi găseşti foarte puține case de cultură în Moldova, în care să se organizeze astfel de festivaluri de talie republicană. Aici am întîlnit actori tşi de la Molovata, raionul Dubăsari, şi din Cimișlia…
Ați putea numi Todireștiul capitală a umorului?
Nu știu… Chiar capitală a umorului? Încă nu, dar e foarte plăcut, mai ales pentru mine, ca umorist, să mă aflu la un asemenea festival cu un generic atît de frumos – ”Lume, lume, hai la glume”. Nu moare umorul din oameni şi e bine. Pe vremuri, scriitorul francez, Pierre Baumarchais, spunea: ”Mă grăbesc să rîd, pentru a nu începe a plînge”. Așa și noi, ne grăbim să rîdem, ca să nu ne dea în plîns.
Se deosebește umorul de la sat de cel de la oraş?
Sigur că se deosebește. Iată şi acum, la acest Festival al umorului de la Todirești, am auzit lucruri foarte dramatice în scenetele umoristice prezentate, mai ales în primele. Am chiar unele obiecții serioase în acest sens: i-aș ruga pe cei care încearcă să facă umor să-și aleagă foarte bine subiectele să fie mai atenți la repertoriu. Pentru mine personal a fost foarte neplăcut să văd scenete cu femei bete.
Să înțeleg că v-ați confruntat cu un fel de umor vulgar la Festivalul de la Todirești?
Da. O femeie beată în viață e scîrbă, dar o femeie beată în scenă e depravată. Nu se poate așa ceva de adus în fața publicului.
Dar ați văzut și umor frumos, calitativ, rafinat la acest festival?
Nu aș putea spune că a fost atît de rafinat… Nu prea are cine lucra. Trebuie să existe adevăraţi profesioniști care să lucreze cu artiștii locali, pentru a civiliza cumva și a “curate” un pic umorul, fiindcă, la ora actuală, e cam ”buruienos”. Ce să-i faci? Am văzut că e făcut din suflet și oamenilor le place.
Sînteți pentru prima dată la Todirești?
Am impresia că ştiu Todireștiul așa cum îmi ştiu satul de baștină, Vărăncău (raionul Soroca). Am fost de multe ori aici, veneam încă pe vremea cînd nu exista această casă de cultură. Îmi aduc aminte cum mergeam cu colegul meu, Gheorghe Urschi, pe la brigăzile de tractoare, prin locurile unde se înșira tutunul, pe la ferme. Prezentam concerte umoristice peste tot. Cunoșteam, pe timpuri, foarte bine satul acesta.
Cum credeţi, Festivalul de umor de la Todirești are viitor?
Desigur. Eu chiar le doresc din tot sufletul mult succes organizatorilor. Am rămas profund mulțumit şi de faptul că n-am fost uitați nici noi, umoriștii mai cu barbă, cum s-ar spune. Totodată, am rămas plăcut suprins de conducerea satului, care a reuşit să mențină funcţională această casă de cultură cu niște oameni talentați în ea. Eu am văzut “fetele de la Todirești” la Palatul Național din Chișinău, cînd au evoluat la serata jubiliară a lui Gheorghe Urschi. Au prezentat o scenetă din repertoriul dînsului și vreau să vă spun că nu s-au făcut de rîs. Dimpotrivă, publicul a rămas încîntat de ele. Dar să revin la Festivalul de la Todireşti. Cine ca cine, dar gazdele au fost pregătite foarte bine. Bravo lor. Dacă au reușit să-și ia pe capul lor organizarea unei asemenea manifestări în timpurile noastre de criză și să aducă atîta lume aici, chiar au muncit foarte mult. Felicitări pentru ceea ce fac.
UNGHENI | Ina Landa
Lasă un răspuns