AVE Ungheni depășită de gunoiul călărășean

În fotografie: Tomberon din Călăraşi. Foto din arhiva redacției

În fotografie: Tomberon din Călăraşi
În fotografie: Tomberon din Călăraşi

La circa două luni de la preluarea gestionării serviciului de salubrizare a orașului Călărași, întreprinderea AVE Ungheni pare a fi depășită de situație.
Tomberoanele sînt suprapline, o parte considerabilă din gunoi fiind aruncată și acum pe alături. Nu a fost rezolvată defnitiv nici problema cu gunoiștea din preajma satului Nișcani. Priveliștea din jurul acestui loc continuă să rămînă șocantă, căci pe o rază de mai bine de jumătate de kilometru se văd cantități mari de gunoaie. Şi aspectul gunoiștii rămîne dezolant.
Unii consilieri orășenești au semnalat un fapt cu totul ieșit din comun: AVE Ungheni transportă resturi menajere, adunate din raza municipiului Chișinău, la gunoiștea din Nișcani, sporind astfel pericolul poluării excesive a acestui loc.
Primarul de Călărași, Nicolae Melnic, strînge din umeri și face trimitere la contractul de concesionare, în care sînt foarte clar stipulate angajamentele ambelor părți, angajamente ce trebuie respectate. ”Vom discuta cu reprezenanții firmei și vom încerca să identificăm căile de depășire a situației”, a spus sursa citată.
CĂLĂRAȘI | Tudor Josanu

Administratorul AVE Ungheni, Marc Zweig, dă replica

Solicitat să comenteze situaţia creată la Călăraşi, Marc Zweig a declarat: ”Înainte de a veni noi la Călărași, situația acolo era mult mai gravă: gunoiul se colecta o dată sau de două ori pe lună. În prezent, AVE Ungheni a stabilit un orar, conform căruia gunoiul se ridică de patru-cinci ori pe săptămînă. Tomberoanele sînt suprapline doar luni dimineața, după week-end, dar și problema aceasta vom încerca s-o rezolvăm. Deci, nu putem spune că acum e mai rău decît a fost. Dimpotrivă, e mult mai bine”.
Cît privește semnalul consilierilor călărăşeni, precum că „AVE Ungheni” transportă resturi menajere, adunate din alte localităţi, la gunoiștea din Nișcani, Marc Zweig s-a limitat doar să spună: „De multe ori s-a întîmplat invers: că am dus gunoiul de la Călărași la poligonul din Ungheni, din cauza drumului inpracticabil spre gunoiștea din Nișcani”.
Administratorul întreprinderii ”AVE Ungheni” a subliniat, totodată,  că este arendașul gunoiștii din Nișcani și, atîta timp cît plăteşte o taxă lunară în primăria Nișcani, atîta timp cît respectă legislaţia în vigoare, nimeni nu este în drept să-i dea indicații ce să facă acolo.
Dînsul a mai comunicat că, în prezent, de buna funcționare și amenajare a gunoiștii de la Nișcani sînt interesate atît autoritățile publice orășenești Călăraşi, cît și cele raionale, căci această gunoişte va avea o menire raională. Consiliul raional Călărași deja a început finanțarea reparației drumului spre gunoiștea respectivă, care va costa circa jumătate de milion de lei. AVE Ungheni a cheltuit deja 300 mii de lei pentru procurarea unui buldozer ce va lucra acolo. Primăria Călărași a investit 50 mii de lei pentru construcția unui gard în jurul gunoiștii. Poitrivit lui Marc Zweig, la gunoiștea respectivă a fost amenajată şi o stație de sortare a gunoiului.
”Gunoiștile neautorizate şi gunoiul reprezintă o problemă majoră nu doar a orașului Călărași, ci a întregului raion și chiar a regiunii”, a spus, în încheiere, dînsul, menționînd că mai e nevoie de ceva timp pentru a duce toate cele începute la bun sfîrșit.
AVE Ungheni este o întreprindere mixtă, moldo-austriacă, de salubrizare. Grupul AVE a ajuns pe piaţa moldovenească acum cinci ani, începîndu-şi activitatea la Ungheni.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *