VIDEO | O premieră. Folclorul copiilor la el acasă

Imagine simbol: www.mzv.cz

În fotografie: Deţinătorii premiului I, „Codrenii” de la Corneşti. Fotografie din arhiva redacţiei.
În fotografie: Deţinătorii premiului I, „Codrenii” de la Corneşti. Fotografie din arhiva redacţiei.

Ungheniul a devenit capitala folclorului copiilor. Declarația îi aparține etnologului Tudor Colac, doctor în filologie şi a fost făcută chiar de pe scena Palatului culturii din Ungheni, care a găzduit, duminica trecută, pe 14 aprilie, Festivalul-concurs național de folclor al copiilor.
17 colective folclorice de copii din 14 raioane ale Republicii Moldova s-au perindat în faţa publicului spectator, demonstrînd tradiţii şi obiceiuri de toată frumuseţea. De notat că, practic, o treime din acestea au reprezentat regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași. Juriul a fost unul pe măsură, compus din adevărate personalități în domeniu, precum Diana Dicusarî, directorul general al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Nicolae Gribincea, conducătorul ansamblului „Plăieşii”, Tudor Colac etc.
Premiul I, în valoare de 2000 de lei, a rămas în raionul Ungheni. Acesta a mers la formaţia folclorică „Codrenii” din oraşul Corneşti.
”Noi am venit la acest festival-concurs cu mai multe obiceiuri, printre care şi unul ce ţine de  Sfîntul Toader. În ajun, în a doua sîmbătă din Postul Mare, fetele se adunau împreună și pregăteau lăutoarea punînd în apă frunze de brustur, ca să le crească părul lung și frumos”, a explicat Ina Bilețchi, conducătoarea ”Codrenilor”. Dînsa s-a arătat satisfăcută de victoria obţinută, remarcînd, totodată, că mai este nevoie încă de multă muncă pentru a se menţine sus, pentru ca formaţia să fie premiantă şi la următoarele ediții ale acestui festival. De notat că formaţia folclorică „Codrenii” a împlinit, în toamna anului trecut, zece ani de activitate.
Au fost apreciate de juriu şi celelalte colective artistice de copii din regiune. Cu premii speciale, a cîte 500 de lei, au fost menţionate formaţiile ”Tezaur” de la Iurceni (Nisporeni) și ”Doinițele” de la Todirești (Ungheni). ”Sălcienii” din Săseni, Călărași şi  ”Codreanca” din Mînzătești, Ungheni au trebuit să se mulţumească, de data aceasta, doar cu diplome de participare.
Festivalul-concurs național de folclor al copiilor a fost organizat în premieră în Republica Moldova. Următoarele ediții vor avea loc tot la Ungheni, a dat asigurări Diana Dicusarî, dar, cel mai probabil, pe scena Casei raionale de cultură din Pîrlița. „Ne dorim să fim mai aproape de un spectator pregătit pentru un asemenea domeniu”, a precizat dînsa pentru ”Expresul”. Totodată, a explicat şi de ce a fost ales anume Ungheniul pentru un astfel de festival: ”Sînteți, după mine, o zonă foarte bogată și frumoasă culturală”.
La final, Diana Dicusarî s-a declarat satisfăcută de nivelul de organizare al evenimentului, dar și de prestația formaţiilor folclorice pentru copii.
Festivalul a fost organizat de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial şi Secţia Raională Cultură şi Turism Ungheni, sub egida Ministerului Culturii.
Ina Landa

Sursa: EuroNova TV / youtube


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *