Nașteri și operații la lumina lumînărilor? Spitalele din regiune exclud categoric o asemenea situaţie

În fotografie: Generatorul electric de la Spitalul din Ungheni gata pentru a fi pornit în orice clipă

 În fotografie: Generatorul electric de la Spitalul din Ungheni gata pentru a fi pornit în orice clipă
În fotografie: Generatorul electric de la Spitalul din Ungheni gata pentru a fi pornit în orice clipă

În cazul unor pene de curent, viața și sănătatea pacienților din spitalele din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi ar rămîne în afara oricărui pericol, iar activitatea acestora ar continua în ritm normal. Cel puţin, aşa au declarat directorii celor trei spitale din regiune. Toţi trei au dat asigurări că activitatea maternităților, sălilior de operație, reanimare și laboratoare nu ar fi întreruptă nicidecum şi asta, datorită generatoarelor de curent electric pe care le au în dotare.
NISPORENI
„Nici o furtună nu ar putea opri activitatea doctorilor de la Spitalul raional”, susține Tudor Costru, șeful instituției respective. Potrivit dînsului, în caz de necesitate, sursele alternative de curent electric – două generatoare – ar putea asigura cu energia electrică necesară toate cele șase blocuri spitalicești. Ambele aparate sînt funcționale și și-au demonstrat utilitatea, fiind puse în funcțiune, pe parcursul anului trecut, de mai multe ori. ”Ne confruntăm cu întreruperea curentului electric destul de des, deoarece oraşul este situat pe dealuri, astfel că vînturile suflă cu o intensitate mai mare decît în alte părți, provocînd pene de curent electric”, a explicat Tudor Costru, după care a continuat: ”În asemenea condiții, ne străduim ca cele două generatoare să fie în permanenţă funcționale”.
Durata cea mai îndelungată de lipsă a curentului electric la spitalul din Nisporeni, după cum își amintește din practica sa de serviciu Tudor Costru, a fost de șapte ore și a avut loc pe timp de iarnă.
CĂLĂRAȘI
Dacă s-ar stinge pe neprins de veste lumina la Călărași, activitatea spitalului ar continua. Ce-i drept, numai 30% din instituție ar fi asigurată cu electricitate. Este vorba de blocul de operații cu cele trei săli, maternitatea, secția de reanimare și laboratorul, restul secțiilor rămînînd, în asemenea cazuri, în întuneric. ”Deşi avem două generatoare, acestea nu sînt în stare să asigure în totalitate instituția cu curent electric”, a declarat Silvia Bobescu, șefa Spitalului raional. Chiar și așa, dînsa susţine  că spitalul ”s-a descurcat bine” în 2012, cînd au fost  înregistrate, de două ori,  întreruperi de curent.
Pe de altă parte, ea a spus că intenționează să apeleze la Consiliul raional cu solicitarea de a fi găsită o soluție ca spitalul să fie conectat la o a doua linie de curent electric, de rezervă, astfel ca, în caz de necesitate, să fie asigurată cu energie electrică toată instituţia. Potrviti dînsei, un asemenea proiect ar costa circa 800 mii lei.
UNGHENI
În prezent, activitatea spitalului nu poate fi perturbată de nici un fel de disfuncționalități de curent electric. Declarația îi aparține Lidiei Crăciun, directoarea Spitalului raional Ungheni. Cele două generatoare din dotare sînt funcționale şi pot asigura cu energie electrică toate secţiile spitaliceşti, timp de 3-4 ore încontinuu.
Potrivit Lidiei Crăciun, aparatele au fost puse în funcțiune, ultima dată, în luna noiembrie a anului trecut. Dar şi atunci, doar pentru a le testa. Nici anul trecut, nici în acest an, la spital nu au avut loc întreruperi de curent electric. ”În caz de situații neprevăzute, sîntem bine pregătiți și ținem totul la control”, a subliniat șefa spitalului.
Între timp, numeroase surse mass-media notează că în 14 spitale din Republica Moldova lipsesc cu desăvîrşire generatoarele electrice, ceea ce ar pune în pericol viaţa celor conectaţi la diverse aparate în secţiile de reanimare, în caz de întrerupere a curentului electric.
Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *