Încă o primăvară și-a petrecut flăcăii la armată

În fotografie: Pe un an la revedere. Centrul Militar Ungheni, 17 aprilie

În fotografie: Pe un an la revedere. Centrul Militar Ungheni, 17 aprilie
În fotografie: Pe un an la revedere. Centrul Militar Ungheni, 17 aprilie

Aglomerație mare în curtea Centruluui militar teritorial Ungheni pe 17 aprilie. Într-un colț, se aude un acordeon. Trei băieți ca brazii, toți trei din Măcărești și chiar din aceeași mahală, cîntă și se veselesc. În jurul lor dansează părinții, rudele și prietenii. Cineva din gloată strigă: ”Așa se petrec la Măcărești băieții în armată!”.
Într-un alt colț al aceleiași curți a Centrului militar din Ungheni, o mamă abia de-și ascunde lacrimile și tot încearcă să-i dea povețe fiului său, Vasile, care e la fel de emoționat ca și maică-sa. Și el abia de-și poate reține lacrimile. ”Am șase copii. Azi îl petrec la armată pe primul băiat”, spune femeia emoționată, după care continuă: ”M-am învățat să-i văd pe toți grămadă, acasă. De acum încolo, voi sta tot cu ochii la poartă și-l voi aștepta”. Cu toate acestea, dînsa vrea să creadă cu tot dinadinsul că armata va face din fiul ei un bărbat adevărat.
În acea zi, au făcut primul pas spre școala bărbăției 22 de tineri din raionul Ungheni.”Toți băieții au vrut să meargă la armată. Ulterior, ei vor fi repartizați în unitățile militare din Chișinău, Bălți și Ungheni, unde își vor îndeplini cea mia sfîntă datorie față de patrie”, a menționat, la ceremonia de încorporare, Gheorghe Cimbriciuc, comandantul Centrului militar teritorial Ungheni, urîndu-le, tradițional, tuturor: ”Armată ușoară”. Dînsul le-a dat asigurări părinților prezenți la eveniment că feciorii lor vor fi în siguranță acolo unde vor sluji.
”Un an nu este un termen foarte mare. În plus, dacă veți da dovadă de un comportament exemplar, veți putea merge liber acasă în această perioadă”, a adăugat, adresîndu-se tinerilor, și Petru Langa, vicepreședintele raionului.
În aceeași zi, ceremonii de încorporare a tinerilor în rîndurile Armatei Naționale au avut loc și în raionul Nisporeni, și în raionul Călărași. Au fost înrolați în armată 16 nisporeneni și, respectiv, 14 călărășeni. Șefii celor două secții administrativ-militare ale Centrului teritorial militar, Igor Adjovschi și Vladimir Soloviov, ne-au spus că evenimentele s-au desfășurat în mod tradițional, fără abateri de la reguli. Nu au lipsit însă nici aici lacrimile mamelor care și-au petrecut feciorii la armată.
De notat că aceasta a fost prima etapă a încorporării de primăvară a tinerilor, a doua urmînd să aibă loc în perioada iunie-iulie 2013. Atunci  vor merge să slujească Patriei alți 52 de tineri din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *