FOTO | O construcție neautorizată le face zile amare unor locuitori din Ungheni

Imagine: timpul.md

Imagine: timpul.md
Imagine: timpul.md

De mai mulți ani, locatarii unui bloc de locuit din Ungheni nu pot să iasă la balcon fără să simtă mirosuri urâte venite de afară.
Un agent economic și-a deschis o pizzerie chiar sub geamurile lor, iar în 2010 a început lărgirea localului prin construcția a două etaje. Pe lângă gălăgia zilnică de pe șantier, oamenii s-au ales și cu fisuri pe pereții apartamentelor. [wzslider]
Pe 13 august 2012, 110 locatari din cartierul Tineretului al orașului Ungheni au semnat o plângere în care rugau autoritățile locale și forțele de ordine de a interzice patronilor a două localuri de agrement să organizeze activități însoțite de muzică și focuri de artificii, ce le „prefac liniștea în dezastru total”. Mai mult decât atât, 30 de familii care locuiesc într-un bloc de pe strada Decebal 38, nu departe de Colegiul Agro-Industrial din același cartier, s-au pomenit cu un șantier lângă geamurile lor, după ce proprietarul pizzeriei „Barin” a hotărât să-și extindă afacerea. Oamenii au declarat că, de când există localul, au avut probleme cu canalizarea, mirosuri urâte de la bucătăria și veceul localului, precum și cu scurgerea apelor pluviale. Construcția unui local nou i-a nemulțumit pe mulți locatari. „Vara trecută am făcut reparație în casă.
Dar în zadar. Mi-a crăpat tavanul. Tot anul trecut au început să-mi mucegăiască pereții, deși locuiesc de zece ani aici și anterior nu am avut așa probleme. Când deschidem balconul tot mirosul de mâncare vine în casă”, a spus nemulțumită Zoia Bortă. Același lucru îl susține și vecina ei, Cristina Pleșca. „Nu sunt de acord cu proiectul dat. Din cauza lucrărilor de construcție, pe tavanul apartamentului au apărut fisuri, iar prin geamul de la balcon ajunge miros de mâncare de la pizzerie. Clădirile se află foarte aproape de blocul nostru. Aud toate prostiile pe care le vorbesc muncitorii. Nu știu ce va fi. Am protestat, dar nu ne ascultă nimeni ”, spune femeia.
Distanța periculoasă de 5 metri
Eugenia Botnaru a lucrat toată viața profesoară de română la Colegiul Agro-Industrial din Ungheni. Dar lupta cu agentul economic , „Lavtex” SRL, proprietarul cafenelei „Barin”, a dus-o la disperare. Ea susține că în 2009, unul din administratorii localului, Eugenia Bectoraș, le-a prezentat un proiect fals de reconstrucție care prevedea înlăturarea problemelor ce le îngreunau viața locatarilor. „Ei ne-au prezentat un plan fals. Și atunci când am observat că săpăturile vin sub casa noastră, am înțeles că am fost trași pe sfoară”, susține Eugenia Botnaru. În august 2012, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI (SPCSE) a verificat noul local în construcție și a constatat că nu s-au respectat regulile de apărare împotriva incendiului. „Conform normelor, distanța dintre blocuri trebuie să fie de cel puțin 6 m. Ei nu au respectat distanța aceasta. Acolo sunt doar 5 m. Și în cazul unui incendiu flacăra se poate propaga asupra blocului de locuit”, a declarat Sergiu Puiu, specialist la Secția juridică a SPCSE. El a precizat că agentul economic nu a ținut cont de recomandările serviciului pentru a remedia situația. Prin urmare, „Lavtex” SRL a fost dat în judecată la Curtea de Apel Bălți. Recent, instanța a dat câștig de cauză Serviciului Situațiilor Excepționale.
„Numai o femeie revoltată”
Patronul cafenelei „Barin”, Vitalie Creciun, susține, la rândul lui, că a procedat legal, pe baza autorizației de construcție eliberate de Primăria orașului Ungheni. „Eu, înainte de a începe lucrările, am făcut proiect, la Chișinău, am primit toate avizele, totul am făcut legal. Și acum cineva e nemulțumit. Acolo numai o femeie e revoltată”, a declarat Vitalie Creciun. El recunoaște că a fost verificat de mai multe comisii. „Cu administrația publică nu am probleme, dar pe dânsa (Eugenia Botnaru – n.n) am s-o dau precis în judecată. Ea a scris prostii despre mine. Să vedem până la urmă cum o va scoate până la capăt”, amenință Vitalie Creciun.
Inspecția de Stat în Construcții a depistat încălcări
În august 2012, Inspecția de Stat în Construcții (ISC) a verificat lucrările de extindere a imobilului de pe strada G. Cristiuc 8, Ungheni. Deoarece a fost depistată lipsa unui șir de avize de la Centrul de Sănătate Publică și Inspectoratul Ecologic, ISC a propus retragerea autorizația de construcții eliberată firmei „Lavtex” SRL. În noiembrie 2012, Primăria orașului Ungheni s-a conformat acestei decizii. Mai mult decât atât, ISC a retras pentru șase luni licența responsabilului tehnic Valeriu Zubarev și l-a suspendat din funcție pe dirigintele de șantier Tudor Cazan.
La Ungheni va mai apărea un cazinou?
Întrebat care este menirea localului de lângă cafeneaua „Barin”, Vitalie Creciun a declarat că încă nu a decis. „Când am s-o finalizez, am s-o dau în arendă sau poate am să fac altceva”, susține patronul localului. Pe de altă parte, locatarii blocului afectat cred cu certitudine că acolo se va deschide un cazinou sau o sală de nunți. Viceprimarul de Ungheni, Cristofor Codreanu, susține că, la fel, destinația localului nu este clară. „Nu suntem în relații foarte bune cu acest agent economic. Dar vom încerca să împăcăm toate părțile și să stopăm toate fărădelegile acestea”, a conchis viceprimarul.
Sursa: Ion Macovei / timpul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *