Atenţie: camere de luat vederi în şcoli

Imagine simbol: unimedia.info

Imagine simbol: unimedia.info
Imagine simbol: unimedia.info

Cinci instituţii şcolare din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi se vor alege, în vară, cu camere de luat vederi, care vor fi utilizate pentru securizarea spațiului școlar. Înainte de aceasta însă, echipamentul respectiv va fi utilizat la examenele de bacalaureat.
„Camerele video vor fi instalate pentru a-i susţine pe absolvenţii care au învăţat”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
De ce părere sînt oficialii locali?
Nisporeni
Referindu-se la instalarea camerelor video în centrele de bacalaureat, Alexandra Lungu, şef adjunct al Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport, a menţionat: „Supravegherea nu se face doar pentru a preveni copierea, ci şi pentru securitatea celor prezenţi aici”, subliniind că astfel se va instaura o corectitudine în rîndurile candidaţilor. „Sînt sătulă de situaţia cînd elevii mint profesorii, copiind. Mulţi dintre ei nici copiuţe nu îşi mai fac, ci aşteaptă să le vină răspunsurile prin mesaje la telefoanele mobile”, a remarcat dînsa, după care a concluzionat:  „Copiii trebuie să înveţe aşa cum se cuvine, dacă vor să devină buni specialişti”.
La Nisporeni vor susţine examenele de bacalaureat 329 candidaţi, fiind deschise, în acest scop, două centre: la liceele „Boris Cazacu” şi „Mircea Eliade”.
Ungheni
Nici Galina Gheorghiţă, şef adjunct al Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport Ungheni, nu este împotriva camerelor de luat vederi ce vor fi instalate în cele două centre de bacalaureat (liceele „Gheorghe Asachi” şi „Alexandr Puşkin”). Pe de altă parte, dînsa s-a arătat îngrijorată de starea emotivă a candidaţilor, care ar putea fi mult mai stresaţi sau emoţionaţi ştiind că li se înregistrează fiecare mişcare. „Camerele video nu ar trebui să influenţeze negativ asupra elevilor, iar noi ne vom strădui să fim cît mai insistenţi în pregătirea emoţională a acestora”, a mai spus Galina Gheorghiţă.
La Ungheni vor susţine examenele de bacalaureat 798 de candidaţi, elevi ai liceelor din oraş şi raion.
Călăraşi
Elena Gonţa, şef adjunct al Direcţiei Învăţămînt Călăraşi, afirmă că instalarea camerelor video în centrele de bacalaureat este o idee foarte bună. „Această monitorizare îi va influenţa în mod diferit pe candidaţi. Cei ce au învăţat se vor concentra asupra testelor, nu vor avea timp să se gîndească că sînt monitorizaţi, iar cei care vor miza pe copiat se vor simţi stingheriţi”, a explicat dînsa, concretizînd, totodată, că elevii deja sînt pregătiţi emoţional. Elena Gonţa şi-a exprimat convingerea că, în condiţiile create, vor exista mai puţini elevi nemulţumiţi de notele pe care le-au primit, iar examinatorii vor avea mai puţine dubii în ceea ce priveşte lucrările acestora.
La Călăraşi va fi creat un singur centru de bacalaureat, la Şcoala profesională, unde vor susţine examenele 403 candidaţi.
Chiar dacă vor fi instalate camere video, candidaţii vor semna, şi în acest an, declarații pe propria răspundere, prin care vor confirma că nu vor folosi în timpul examenului materiale interzise, cum ar fi: tabele, manuale, dicţionare, notiţe, calculatoare, telefoane mobile, staţii de emisie-recepţie a informaţiei.
Natalia Junghietu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *