Tentativele de suicid – examen dur pentru un nou serviciu la Nisporeni

Imagine simbol / Sursa: impotrivaviolentei.blogspot.com

Imagine simbol / Sursa: impotrivaviolentei.blogspot.com
Imagine simbol / Sursa: impotrivaviolentei.blogspot.com

Săptămîna trecută,  în urma unei cerți între doi elevi de la liceul din Boldurești, tatăl unuia dintre ei a venit la şcoală şi l-a ofensat pe celălalt. Rămînînd fără protecție și, oarecum, dezechilibrat emoțional, acesta din urmă a încercat să-și pună capăt zilelor cu un șiret de la o gheată. Din fericire, tentativa de suicid a fost stopată de cineva care trecea prin preajma locului cu pricina, alertînd în dată și serviciile de resort.
O altă istorie, dar cu un final mai trist, s-a întîmplat la Milești, tot la finele săptămînii trecute. O domnişoară, în vîrstă de 15 ani, a ajuns în secția de reanimare a Spitalului raional, după ce a înghițit un pumn de pastile. Fata a recurs la acest gest nechibzuit după o ceartă cu bunica sa, în grija căreia se află. Părinții ei sînt plecați la munci peste hotare.
”Mi-ar plăcea să spun că aceste cazuri sînt unice. Cu părere de rău, situația este de altă natură, iar șirul istorioarelor de acest gen poate fi continuat”, spune Nina Sterpu, șefa Direcției de Învățămînt din Nisporeni. Nu întîmplător, începînd cu 1 ianuarie curent, aici a fost creat un nou  serviciu – de asistență psihopedagogică, pentru a veni în ajutor copiilor care se confruntă cu greutăți de comunicare cu semenii săi, au un comportament problematic, trec prin probleme sentimentale, nu-și pot depăși timiditatea etc.
”Este ceva nou pentru raionul nostru, dar sper să facem față situației”, a mai spus Nina Sterpu,  recunoscînd, totodată, că echipa serviciului proaspăt lansat nu întrunește, deocamdată, toate condițiile necesare pentru o bună activitate. ”Avem angajat, la moment, un șef de servciu, doi pedagogi și un psiholog, dar mai sîntem în căutarea unui logoped”, a explicat dînsa.
Cu toate acestea, activitatea serviciului a început, iar specialiștii au mers în mai multe instituții de învățămînt pentru a examina situația copiilor cu cerințe educaționale speciale și pentru a oferi asistență psihopedagogică minorilor cu comportament problematic. ”În urma acestor vizite, am înțeles că serviciul de asistență psihopedagogică este cu adevărat necesar: nu doar copiilor, ci și cadrelor didactice”, a menționat Ludmila Dumbravă, șefa serviciului respectiv, specificînd că este o experiență nouă și că mai au încă multe de învățat. ”Ne vom strădui să participăm la toate cursurile de instruire în domeniu, pentru ca să putem, ulterior, oferi servicii de calitate beneficiarilor noștri”, a punctat Ludmila Dumbravă.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *