Prezenţă record la un turneu de şah

Tabla ceas sah
Imagine simbol: masterchess.info

Ediția a IX-a a turneului republican de șah, desfășurat tradițional, în ultima sîmbătă din februarie, la Costuleni, a adunat un număr record de participanți. 158 de șahiști din Ungheni, Nisporeni, Fălești și Chișinău și-au dat întîlnire la Clubul de șah și joc de dame din localitate,  condus, chiar de la începuturi, de profesorul Gheorghe Carp. Prezența masivă a participanților a făcut neîncăpătoare sala de şah, astfel că turneul s-a strămutat în sala de festivități a liceului.
”Felicitări pentru cei care cunosc că există un sat pe harta Moldovei, Costuleni, unde activează de ani buni un frumos Club de șah, în care s-a înrădăcinat o frumoasă tradiție a șahului”, li s-a adresat celor prezenți, în deschiderea evenimentului, Ion Harea, președintele Federației raionale de șah Ungheni. Cu urări de bine a venit către cei prezenţi și reprezentantul Academiei naționale de șah, Vasile Pleșca. Dînsul a recunoscut că nu s-a așteptat să vadă, într-un sat îndepărtat de Chișinău, un număr atît de mare de doritori de a participa la turneu. Oaspetele a rămas impresionat şi de nivelul de dotare al Clubului. „Nu țin minte să mai fi văzut pe undeva vreun club asemănător cu cel de aici. Este din domeniul fantasticului să vezi așa ceva, mai ales, în satele noastre”, a spus dînsul.
În ziua competiției, la cele cinci categorii de vîrstă, au fost desemnați următorii cîștigători: pînă la 10 ani: Constantin Pleșca (Chișinău), Denis Cucereavîi (Fălești), Iulian Cupeț (Petrești, Ungheni); pînă la 12 ani: Victor Chiriliuc (Petrești), Valentina Berbiu (Chișinău), Ion Dandara (Costuleni); pînă la 14 ani: Laurențiu Cibotaru-Viziru (Ungheni), Tiberius Toma (Costuleni), Cristian Chiriliuc (Petrești); pînă la 16 ani: Marius Viziru, Mihai Păduraru, Octavian Dandara, toţi din Costuleni; pînă la 18 ani: Gheorghe Maleț (Ungheni), Cristian Prepeliță (Costuleni), Nicu Casian (Ungheni).
Fiind întrebat dacă este satisfăcut de rezultatele competiției, Gheorghe Carp a răspuns: ”În mare parte, sînt mulțumit atît de organizare, cît și de rezultate. Dar mai trebuie să îmbunătățim rezultatele micilor șahiștilor costuleneni, cu vîrsta de pînă la 10 ani”.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *