Leurda – "detergentul" corpului uman

Imagine: dollo.ro

Imagine: dollo.ro
Imagine: dollo.ro

Leurda are mirosul specific usturoiului, de unde şi frecventa denumire de usturoi de pădure sălbatic. Planta apare primăvara timpuriu, imediat dupa ce s-a topit zăpada.
Principala proprietate a leurdei este aceea de a curăţa organismul. De la stomac şi intestine, la ficat şi vezica biliară, la vasele sanguine, leurda este „detergentul” corpului uman. Este păcat să nu profităm, în fiecare primavera, de virtuţile acestei plante, urmînd o cură de 4-6 săptămîni.
Datorită efectului său depurativ, planta este foarte utilă în combaterea aterosclerozei, în tratarea hipertensiunii arteriale şi în tratamentul majorităţii bolilor de piele.
Viermii intestinali mor la scurt timp după ce copiilor li se dă să mănînce leurdă proaspătă, tocată mărunt, presărată pe felii de pîine cu unt.
În pofida faptului că planta este, practic, la îndemîna tuturor, ea nu este îndeajuns folosită. În afara proprietăţilor vermifuge, leurda previne deranjamentele stomacale, balonările, colicile, constipaţiile sau stările de indispoziţie abdominală.
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială, ameţeli, dureri de cap, senzaţie de apăsare în ceafă sau agitaţie nervoasă este bine să consume leurda în tot timpul anului. În cazurile de gripă ori bronşită, leurda ajută la eliminarea secreţiei, uşurînd respiraţia. Şi în cazul eczemelor însoţite de mîncarimi, o cură cu leurdă proaspăt culeasă face minuni. Eczema poate dispărea în decurs de o lună.
Cea mai extraordinară calitate a leurdei este, însă, aceea de a reuşi să influenţeze pozitiv capacitatea de memorare.
Leurda proaspăt culeasă şi tocată mărunt se poate presăra pe mîncarea de cartofi, în diverse supe. Poate fi consumată şi sub formă de salată.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *