Bravicea – un exemplu demn de urmat în ceea ce priveşte copiii lăsaţi în voia sorţii

Imagine simbol: unimedia.info

Imagine simbol: unimedia.info
Imagine simbol: unimedia.info

În condiţiile în care în raionul Călăraşi se înmulţesc cazurile de abandon al copiilor, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei a instituit un serviciu intitulat  Asistenţa Parentală Profesionistă (APP). Astfel, alte persoane le înlocuiesc, temporar, părinţii.
La ora actuală, serviciul respective numără 20 de asistenţi parentali, în grija cărora se află 27 de copii. Marea majoritate a acestora activează la Bravicea. “Este un exemplu demn de toată lauda”, spune Vasile Gâlcă, reprezentantul autorităţii raionale pentru protecţia drepturilor copilului. La Bravicea numărul asistenţilor parentali profesionişti a ajuns la 18, ei îngrijindu-se de 24 de copii. “Nu e uşor să găseşti şi să formezi un asistent parental, mai ales în condiţiile unei anumite rezistenţe din partea unor grupuri, care-şi văd afectate interesele  profesionale sau cele de ordin material”, a menţionat Vasile Gâlcă.
Cazul fericit de la Bravicea se datorează atitudinii  prompte a primarului Constantin Popa, secondat de asistenta socială, Nina Buruiană. Anume ei au ştiut să găsească cheia către inimile oamenilor şi ale copiilor asistaţi. E drept, aici a influenţat şi o dramă locală, care a solidarizat spiritele în rezolvarea pozitivă a problemei.
La începutul anului curent, o mamă şi-a abandonat trei copii. Corpul celui de al patrulea copil,  decedat, a fost îngropat în grădină. Deşi, după ce a fost reţinută pentru cercetări, femeia fusese eliberată, ea nu a mai revenit la copiii săi, ci a luat calea pribejiei.
Un caz similar s-a produs, anul trecut, şi la Vărzăreştii Noi. Acolo, o mamă şi-a părăsit patru copii cu mari probleme de sănătate. Ulterior, ei au fost plasaţi în Centrul de reabilitare din oraşul Corneşti. Cel mai dramatic moment din această întîmplare a fost faptul că unii dintre copii nici măcar nu erau documentaţi, astfel că au fost uitaţi şi de mamă, şi de autorităţi. Într-un tîrziu, aboslut accidental, au fost descoperiţi de o echipă de  cameramani a unei televiziuni din Chişinău. În prezent, copiii se află în îngrijirea unui asistent parental profesionist din Bravicea.
“Politica statului trebuie să fie bazată pe principiul evaluăruii necesităţilor individuale ale   fiecărui copil nimerit în asemenea situaţii. Şi soluţiile trebuie să fie individuale. Dacă lucrurile au ajuns pînă aici, toată suflarea, toţi factorii de decizie, trebuie să contribuie la consolidarea familiei, astfel ca orice copil să fie educat anume în familie. Intervenţia noastră ar trebui să fie doar preventivă. Se cere asigurarea oamenilor cu locuri de muncă, acordarea unui sprijin social familiilor defavorizate. În aceste condiţii, rolul asistenţilor sociali şi capacitatea  lor de a conlucra cu societatea civilă, cu autorităţile locale creşte foarte  mult”, a opinat Vasile Gâlcă.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *