Viticultorii încep un nou an agricol cu optimism și încredere

Imagine simbol / Sursa: ecoteraimpexcom.infoconstruct.ro

Imagine simbol / Sursa: ecoteraimpexcom.infoconstruct.ro
Imagine simbol / Sursa: ecoteraimpexcom.infoconstruct.ro

Specialiștii în domeniu susțin că, în acest an, vița de vie a iernat perfect, păstrînd în stare bună 96 la sută din muguri. Despre aceasta ne-a comunicat şi Grigore Florea, șef-adjunct al Direcției agricultură și industrie prelucrătoare Nisporeni, după ce a revenit de la seminarul regional ”Particularitățile tăierii butucilor viței de vie în condițiile anului 2013”, desfășurat la Călărași pe 12 februarie curent.
Evenimentul a adunat foarte mulți viticultori din raioanele Nisporeni, Ungheni, Călărași, Telenești și Strășeni. Aceștia s-au arătat interesați de recomadările făcute de specialiștii de la Ministerul agriculturii, Institutul Național al viei și vinului, precum și de la Institutul de protecție a plantelor și agricultură ecologică.
”Pentru viticultorii nisporeneni seminarul a fost util și actual, mai ales că unii au început deja, de vreo două săptămîni, lucrările de tăiere a viței de vie”, a subliniat Grigore Florea. Dînsul s-a arătat satisfăcut că despre procedeele de tăiere și îngrijire a viței de vie s-a vorbit nu doar teoretic, ci și practic, toţi participanţii la seminar deplasîndu-se la Sadova, Călărași.
„După ce au învățat lecția, viticultorilor nu le rămîne decît să țină cont de ea atunci cînd vor merge pe cîmpurile lor cu viță de vie pentru a efectua tăierea, una din primele lucrări agricole de primăvară la această cultură”, a subliniat Grigore Florea.
În ultimul timp, strugurii, îndeosebi soiurile de masă, sînt foarte solicitaţi. La Nisporeni, frigiderele de păstrare au rămas deja goale, toată marfa fiind vîndută. Şi preţurile au fost bune.  Astfel, un kilogram de struguri „Moldova” s-a vîndut, în lunile decembrie-ianuarie, cu 15 lei, faţă de 8 lei cît era anterior.
Raionul Nisporeni are, în prezent, 5000 de hectare de plantații de viță de vie.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *