Mai multe şanse în lupta contra cancerului de col uterin

Sursa: incomemagazine.ro

Sursa: incomemagazine.ro
Sursa: incomemagazine.ro

Începînd cu 1 februarie, în raionul Călăraşi se desfăşoară o amplă campanie de depistare precoce a cancerului colului uterin. Pe lîngă măsurile tradiţionale, pe care medicii specialişti călărăşeni le vor desfăşura în vederea prevenirii şi combaterii maladiei respective, în acest an va avea loc şi un   screening, desfăşurat în cadrul proiectului „Reducerea riscului de îmbolnăvire prin efectuarea  screeningu-lui oncologic”, iniţiat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Centrul informativ „Sănătatea Ta”.
Potrivit medicului ginecolog de la Centrul Medicilor de Familie Călăraşi, Viorica Machedon,   screening-ul va include examinarea colului uterin prin testul citologic Papanicolau la femeile cu vîrsta cuprinsă între 25 şi 59 de ani. Testul va fi efectuat  gratis, astfel că toate femeile ce doresc să-l treacă urmează să se adreseze medicului de familie din localitatea de domiciliu.
Sursa citată a mai precizat că, la ora actuală, în evidenţa medicilor se află 83 de persoane cu cancer de col, 53 – cu cancer al uterului şi 14 – cu cancer ovarian. Anual, din cauza acestor afecţiuni, mor aproximativ 10 femei din raion.
Viorica Machedon a ţinut să atenţioneze femeile şi asupra prinicpalelor simptome ale cancerului de col uterin, printre care: secreţiile vaginale modificate, care se manifestă într-un stadiu mai avansat al bolii; durerile din timpul actului sexual, constipaţia şi balonările. De regulă, femeile nu acodră mare atenţie acestor simptome. Nu sînt de neglijat nici durerile abdominale joase, lombarde (de mijloc) sau iradiante în picioare.
În toate aceste cazuri, orice femeie trebuie să apeleze la un medic specialist, care va stabili cu exactitate despre ce patologie este vorba şi va prescrie cel mai eficient tratament, a subliniat medicul.
Screening-ul pentru femeile din raionul Călăraşi va fi efectuat pînă la finele anului curent. Medicii le sfătuiesc să nu rateze această ocazie, căci astfel vor reduce cu mult riscul de îmbolnăvire, iar în cazul depistării timpurii a maladiei şansa de tratament eficient va spori.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *