VIDEO | Apa, un lux pentru 80 de copii din Corneşti. "Nu sunt bani pentru construcţia unui apeduct"

Captură: publika.md

Captură: publika.md
Captură: publika.md

Învaţă şi trăiesc în condiţii greu de imaginat, iar cele mai necesare măsuri de igienă personală sunt un lux. Vorbim despre elevii de la Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare din oraşul Corneşti, raionul Ungheni.
Pentru cei aproximativ 80 de copii de la Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare din Corneşti apa este un lux. De mai bine de 11 ani, localitatea nu dispune de un apeduct. În aceste condiţii, copiii au posibilitatea să facă baie doar de două ori pe săptămână.
„Luăm apă din căldare şi ne spălăm. Fac duş de două ori pe săptămână„, a spus un copil.
„Ne spălăm de două ori pe săptămână- miercurea şi sâmbăta. În restul zilelor ne spălăm numai picoarele şi mâinile. Turnăm apă cu cana”, a mai spus un copil.
„Ne spălăm în fiecare zi. Turnăm apă cu cana”, mai spune un copil.
Infirmierele sunt nevoite să aducă câteva zeci de găleţi cu apă pe zi, pentru alimentaţie şi igiena copiilor.
„De câte căldări avem nevoie, atâtea aducem pentru copii. Cărăm cu mâinile, ce să facem?”, susţine infirmiera Elena Ciobanu.
„Noi am construit patru fântâni autonome pe teritoriul centrului. Apă nu ajunge, a fost secetă anul acesta. Pentru activitatea normală a Centrului ftiziologic este nevoie de o fântână arteziană”, a declarat directorul Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare, Ion Ştirbu.
Potrivit administraţiei, bugetul instituţiei este prea mic pentru a permite construcţia unui apeduct, care costă aproximativ 240.000 de lei. Reprezenaţii Ministerului Săntăţii susţin că încearcă să găsească o soluţie a problemei.
Pentru 2013, Ministerul Sănătăţii a repartizat Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare din Corneşti patru milioane de lei, dintre care doar 300.000 sunt prevăzuţi pentru reparaţii.  

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *