Un teatru al măştilor. Doecamdată, doar un vis
Grigore Stamati, directorul Casei de cultură din Ciutești, conducătorul Studioului artistic ”Masca”, îşi doreşte un teatru al măștilor la Nisporeni. „Pentru a-i da viață unei măști, ea trebuie jucată, nu doar plasată pe perete ca exponat”, explică dînsul.
De ani buni, Grigore Stamati creează măşti. Despre măiestria sa a ajuns să se ştie în întreaga republică. Anul trecut, dînsul a participat, cu lucrările sale, la Festivaluli Național de epigramă și fabulă din Chişinău. Acum, pe parcursul lunii ianuarie, 27 de măști de la Ciutești au fost expuse la Muzeul național de etnografie și istorie naturală din capitală, în cadrul unei ample expoziții de măști dedicate tradițiilor și obiceiurilor sărbătorilor de iarnă.
„Măștile noastre au fost apreciate de numeroşi oameni de cultură și asta îmi insuflă încredere că acest gen de artă nu va fi dat uitării”, a declarat, modest, Mihai Stamati.
Cineva chiar le-a spus creatorilor măştilor de la Ciuteşti că sînt adevărați urmași ai maestrului Glebus Sainciuc. „Această afirmație ne face să ne simțim mîndri. Totuşi, chiar dacă avem și noi o fărîmă de talent, sîntem mult prea departe de titanul artei măștilor”, a menţionat maestrul ciuteştean.
De notat că Studioul artistic ”Masca” din Ciuteşti şi-a început activitatea în 2005. În prezent, aici învaţă arta confecţionării măştilor zece copii.
NISPORENI | Ina Landa
Lasă un răspuns