Concurs pentru toate școlile și liceele din Republica Moldova

aces, concurs

aces, concurs
Comunicat de presă
Chişinău, 4 Februarie 2013

Școlile din Moldova sunt așteptate să se înscrie în rețeaua internațională de școli aces
 Diversitatea” este tema ediţiei de anul acesta a concursului de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli. Competiţia este organizată de către aces, Academia Şcolilor din Europa Centrală – una dintre cele mai mari reţele internaţionale de şcoli din regiune – Republica Moldova fiind una dintre cele 15 ţări participante.
“Eu şi ceilalţi. Să descoperim diversitatea din jurul nostru” este tema generală a ediţiei din acest an. În societatea actuală, diversitatea s-a transformat din excepţie în normă: persoane de diferite etnii, religii, vârste, genuri şi orientări sexuale convieţuiesc şi trebuie tratate ca fiind egale. Şcolile, dar mai ales proiectele şcolare cum este şi aces le oferă elevilor posibilitatea de a interacţiona cu persoane din culturi diferite şi de a învăţa unii de la alţii. Astfel, elevii încep să vadă lumea prin alţi ochi, fapt care va genera gândirea critică, o mai mare deschidere şi creativitate – calităţi esenţiale pentru lumea în care trăim.
Şcolile şi liceele din toate oraşele din Republica Moldova sunt invitate să-şi găsească o şcoală parteneră într-una dintre ţările participante la aces. Un motor de căutare online (www.aces.or.at/partnerfinder)  va ajuta şcolile să-şi găsească « partenerul ideal » de proiect, în conformitate cu interesele şi cerinţele comune. Următorul pas este implementarea în parteneriat a unei idei comune de proiect, care să trateze aspecte variate ale diversităţii ca identitatea, discriminarea, standarde şi valori comune etc.
Propunerile de proiecte pot fi trimise până la data de 30 aprilie 2013.
Un juriu internaţional va evalua şi selecta cele mai bune proiecte, iar câştigătorii vor fi premiaţi cu o bursa şi cu susţinere pe tot parcursul implementării. Alături de colegii lor din străinătate, elevii şi profesorii lor vor implementa ideea comună de proiect. Totodată, proiectul include şi un program de vizite între ţări, pentru a expune elevii participanţi la experienţe cât mai diverse, esenţiale schimbului multicultural. Mai mult, câştigătorii vor primi sprijin suplimentar pe tot parcursul fazei de implementare şi vor lua parte la întâlniri internaţionale de lucru, unde vor împărtăţi experienţe, vor învăţa noi metode educaţionale şi vor dezvolta ideea lor pentru un proiect multicultural.
aces, concursaces – Academia Şcolilor din Europa Centrală
Reţeaua de şcoli aces a fost iniţiată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Proiectul este coordonat de  VČELÍ DOM (Slovacia) şi  Interkulturelles Zentrum (Austria) şi este susţinut de Ministerele Educaţiei din toate cele 15 ţări participante. Obiectivul aces este acela de a crea condiţiile necesare pentru dialog intercultural şi cooperare între elevi şi de a crea o reţea permanentă de cunoştinţe comune, metode comune de învăţare şi inovaţie. La ediţiile precendente ale aces au luat parte aproximativ 23.000 elevi şi 3.000 profesori din 15 ţări participante.
Informaţii pe scurt:
Tema concursului de proiecte: “Eu şi ceilalţi. Să descoperim diversitatea din jurul nostru”
Termenul limită pentru înscrieri: 30 aprilie 2013
Ţări participante: Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul: www.aces.or.at
Persoană de contact (presă):
 
Andreea Gurău – Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org
Tudor Stefan – Coordonator PR în Moldova:
Mob. +373 69143488, E-mail: tustefan@gmail.com
Fundaţia ERSTE
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org
Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promovează dialogul intercultural dintre ţările din Uniunea Europeană şi ţările din estul şi sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune”. În prezent 21 de persoane lucrează pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv şi un board de conducere onorific. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.iz.or.at
VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava,  care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *