Un sfîrşit de ianuarie negru de tot

Fotografie-simbol. Realitatea.net

Fotografie-simbol. Realitatea.net
Fotografie-simbol. Realitatea.net

Ştirile au venit una după alta. Toate – de la Departamentul de Poliţie al Ministerului Afacerilor Interne. 23 ianuarie. La Călăraşi, poliţia a descoperit un caz de violență în familie soldat cu decesul soției. 24 ianuarie. Omor cu sînge rece la Ungheni. 25 ianuarie. Omor la Nisporeni.
„Sărăcia şi lipsurile, în combinaţie cu lipsa unei educaţii adecvate şi consumul excesiv de alcool, îi fac pe unii oameni să recurgă la gesturi necugetate, soldate cu adevărate tragedii”, afirmă  Tatiana Cheptonar, psiholog la Centrul sănătate mentală din Ungheni.
Prin ce altceva s-ar explica faptul că nişte tineri din Sculeni, puşi mereu pe petreceri, l-au snopit în bătăi pe un bătrîn în vîrstă de 84 de ani doar pentru că acesta s-a săturat de gălăgia pe care o făceau aceştia?
Potrivit poliţiei, în seara de 22 ianuarie, bătrînul le-a bătut la ușă şi le-a spus să facă liniște. Peste puțin timp, unul dintre ei a venit la moş, a forțat ușa de la intrare, a pătruns în dormitorul acestuia și l-a lovit cu un obiect dur în cap. Acum, bănuitul, în vîrstă de 27 de ani, se află în arestul poliţiei.
Prin ce se explică faptul că un bărbat în toată legea, de 51 de ani, din Ţibirica, Călăraşi și-a lovit soția cu un ceaun în cap? După cîteva zile, femeia a decedat.  “Ca rezultat al cercetărilor polițienești, forțele de ordine au stabilit că este vorba despre violență în familie”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.
A fost reconstituit şi scenariul crimei. Astfel, în seara de 13 ianuarie, soțul victimei se întorsese acasă beat criţă. Între cei doi s-a iscat o ceartă. Bărbatul a lovit femeia cu un ceaun în cap și a plecat la culcare. Fiica lor şi-a anunțat bunelul despre cele întîmplate. Acesta a şi chemat ambulanța. După trei zile de comă, femeia, în vîrstă de 47 de ani, a decedat. Forțele de ordine au reținut suspectul.
Cel mai înfiorător caz s-a întîmplat la Nisporeni. O adolescentă de doar 17 ani din Bălăneşti a fost ucisă cu bestialitate, fiind găsită, pe 24 ianuarie, în jurul orei 15.00, în pădurea dintre satele Păruceni și Boldurești. În dimineaţa aceleiaşi zile, fata s-a pornit la Boldureşti, la sora sa. Nu a mai ajuns.
“Cam ce ar fi putut fi în capul ucigaşului?”, am întrebat psihologul. “E greu de spus, pentru că nu se cunoaşte motivul omorului. Orice e posibil, chiar şi o dereglare psihică. Sau individul era beat şi nu-şi mai controla acţiunile”, a răspuns Tatiana Cheptonar. Potrivit dînsei, aproape jumătate din crime se comit la beţie. E un cerc vicios. Din cauza sărăciei, mulţi îşi găsesc alinarea în alcool. Apare şi un complex al inferiorităţii, se accentuează agresivitatea. Astfel, pînă la crimă rămîne doar un pas.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *