Şi în acest an, drumurile locale vor rămîne nereparate

drum
Sursa: flickr.com

Anul trecut, graţie introducerii unei taxe locale pentru deţinătorii unităţilor de transport, în valoare de 300 de lei, s-a reaprins speranţa primarilor, mai ales din localităţile urbane, că vor avea, în sfîrşit, bani pentru construcţia sau reparaţia unor străzi din oraşele lor.
În bugetele locale pentru 2013 au fost deja planificate surse financiare importante atît la venituri (din taxa respectivă), cît şi la cheltuieli – pentru construcţia şi reparaţia unor drumuri.
Dar, surpriză! Parlamentul a anulat această taxă locală, dublînd însă taxa în Fondul rutier. Deţinătorii de unităţi de transport vor plăti, practic, aceiaşi bani, dar nimic nu va mai rămîne în primării.
Ce vor face, în această situaţie, primarii nostri?
CĂLĂRAŞI
“Toate intenţiile noastre bune au fost zădărnicite”, a declarat primarul de Călăraşi, Nicolae Melnic. În curînd, Consiliul orăşenesc va trebui să recurgă la prima, din acest an, rectificare de buget. “Nu este un moft al cuiva, ci consecinţa acestor modificări neaşteptate ale legislaţiei, adică a unor schimbări ale regulilor de joc din mers”, a spus primarul.
Reieşind din taxa locală pentru deţinătorii de unităţi de transport, Consiliul orăşenesc Călăraşi a aprobat, în bugetul pentru 2013, la venituri, 300 mii de lei. Ulterior, aceşti bani, plus alte 100 de mii de lei din resursele proprii, urmau să fie utilizaţi la construirea unui sector al străzii Gheorghe Asachi, foarte deteriorat la ora actuală. Acum, situaţia rămîne incertă. “Locuitorii noştri de pe strada Gheorghe Asachi vor mai aştepta, nu se ştie cît, lucrările de construcţie a carosabilului”, a spus, cu vădit necaz, primarul călărăşean.
NISPORENI
Şi primarul oraşului Nisporeni, Ion Gangan, s-a arătat nedumerit de decizia respectivă a Parlamentului. “Am planificat, în bugetul pentru anul 2013, peste 400 mii de lei la venituri din această taxă locală, bani care urmau să fie folosiţi pentru reparaţia străzilor din Nisporeni”, a explicat dînsul. Acum, potrivit edilului, străzile nisporenene vor fi reparate cu… aer. “Am rămas cu buza umflată”, a conchis dînsul.
Ar mai exista o soluţie: ca primarul să umble cu mîna întinsă şi să ceară bani de la Consiliul raional în acest scop. “Depinde de consilierii raionali ce vor decide. Trebuie să se înţeleagă că cea mai mare circulaţie este în oraş, unde vin, practic, zilnic, unităţi de transport din toate satele, astfel că drumurile noastre sînt cele mai solicitate”, a mai spus dînsul.
 
UNGHENI
“Am trimis scrisori oficiale în Parlament, la Ministerul Finanţelor cu solicitarea să ne compenseze banii planificaţi în bugetul oraşului pentru reparaţia drumurilor”, a declarat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros. Este vorba de o sumă frumuşică – 1 milion 100 mii de lei, bani planificaţi pentru reparaţia mai multor străzi din Ungheni. Deocamdată, Primăria nu a primit nici un răspuns, iar primarul susţine că nu sînt bani pentru suplinirea bugetului la acest capitol.
Pînă una-alta, nu se va recurge la rectificarea bugetului. Alexandru Ambros este dispus să încerce toate modalităţile legale pentru a obţine banii planificaţi.
Tudor Josanu, Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *