Oamenii vor să schimbăm totul peste noapte. Imposibil!

Oleg Belbas
În fotografie: Oleg Belbas

Oleg Belbas
În fotografie: Oleg Belbas

Articolul ”Polițele de asigurare medicală obligatorii vor fi chiar… obligatorii” a stîrnit un val de comentarii și reacții răutăcioase din partea unor cetăţeni supăraţi. Le-am adunat pe toate, solicitîndu-i lui Oleg Belbas, şeful Agenţiei teritoriale Ungheni a Companiei Naţionale de Asigurare în Medicină, părerea.
Din comentariile cititorilor
Nelu: Hoți, tîlhari și idioți care știu doar să-și umple buzunarul. Du-te la medici și spune că ai poliță – nici nu se uită la tine. Tuturor trebuie să le plătești, să-i mulțumești și toate leacurile le cumperi… Nimeni niciodată nu o să mă impună să cumpăr polița voastră.
Alioncic: Doar un beneficiu ai cînd nimerești în spitalele noastre mizerabile, nu plătești patul. Nu înțeleg la ce se gîndește conducerea, ne obligă să facem tot ce le este pe plac doar să aibă profit pe seama populației, care își duce zilele cu greu, în sărăcie.
Om sănătos: Mare prostie, poate ne vor obliga să mergem cu taxiul la serviciu ca să contribuim la creșterea bugetului pentru repararea drumului. Serviciul medical este la fel ca şi conectarea la conducta de gaze: dacă vreau, mă conectez, dacă am alte căi de soluționare, rezolv eu cum știu.
Dacyus: Pe mine nimeni n-o să mă impună să cumpăr polița, deoarece nu apelez la serviciile voastre. Ce folos că mama mea avea poliță, atunci cînd a ajuns pe patul de moarte nimeni nu i-a dat nici o seringă…
Lili: Eu nu-m știut că aceste trei raioane și-au declarat independența de restul țării, de hotărăște un funcționar local așa lucruri social-criminale.
Replica lui Oleg Belbas
De ce nimeni nu se indignează atunci cînd beneficiază de o intervenție de endoprotezare coxofemurală, care costă 60-70 mii de lei şi se face gratis? De ce nimeni nu se indignează cînd primeşte medicamente compensate? Patru milioane și jumătate de lei s-au cheltuit pentru acestea, a beneficiat populaţia! De ce nimeni nu se întreabă cît se cheltuie, cît se munceşte în cazul unor accidente grave? De ce nimeni nu se duce în secția de terapie și chirurgie a Spitalului raional Ungheni să vadă ce condiții bune sînt acolo? Anul trecut, pentru reparația capitală a acestor secții, s-au cheltuit 4 milioane 200 mii de lei, bani alocați din Fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM. Tot din Fondul respectiv la Nisporeni a fost achiziţionat un aparat endoscopic, în valoare de 1milion 200 mii de lei. La Călărași, în 2012, au fost reparate cîteva centre de sănătate autonome, iar Centrul de sănătate Vălcineț a achiziţionat un aparat de ultrasonografie. Iată cum se cheltuie banii!
Eu știu ce vrea lumea, își dorește rezonanță magnetică de șapte ori pe an. Dar această investigație, care costă 2000 de lei, se face gratis doar o dată pe an. Lumea își dorește totul pe degeaba. S-a terminat cu degeaba. Orice cetăţean este obligat să aibă poliţă de asigurare medicală. Nu e un capriciu al meu. Este lege!
Dacă e să judecăm după logica celor ce nu vor să cumpere polițe de asigurare, ar trebui și eu să mă îndignez și să nu plătesc în fondul de pensionare, că poate eu voi muri la 59 de ani și nu voi ajunge să primesc pensie. Ar fi o prostie. La fel şi cu poliţele de asigurare medicală – principiul de solidaritate trebuie să fie primordial.
Sigur, există şi neajunsuri, nimeni nu contestă acest fapt. Avem un sistem putred de 70 de ani, iar oamenii vor să schimbăm totul peste noapte. Imposibil!

To
ți s-au învațat să li se dea pe degeaba: urgența o cheamă pe degeaba, plus că se mai și indignează în caz că ceva nu le place… Sînt sigur că cei ce au scris au mașini luxoase și nu trăiesc cel mai greu. Eu, de exemplu, nu mă pot lăuda azi cu o mașină, nu o am. Am doar un salariu și nimic altceva. Iar cele trei raioane respectă legea ca toţi ceilalţi, se conformează obiectivelor impuse de Guvern, Ministerul Sănătății și CNAM.
În ceea ce priveşte comentariile… Sînt doar niște comentarii. Lumea oricum va trebui să-şi onoreze obligaţiunile, să cumpere poliţele de asigurare medicală, punct.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *