Moara cu făină de aur de la Iurceni

Imagine simbol / Sursa: jmag.ro

Imagine simbol / Sursa: jmag.ro
Imagine simbol / Sursa: jmag.ro

S-au născut la Drăsliceni, raionul Criuleni, locuiesc în Chișinău, dar parcurg zilnic peste 60 de kilometri pentru a ajunge la serviciu. În satul Iurceni, raionul Nisporeni.
Este istoria soților Ala și Serghei Nichita care, cu zece ani în urmă, au hotărît să inițieze o afacere la Iurceni. Au luat banii cîștigați de la nuntă şi au pornit la drum.
”Oamenii, după nunţi, își cumpără automobile, case sau pleacă în luna de miere. Noi am dat toți banii pe… o moară ca vai de ea”, își amintește Ala Nichita. Atunci, nici prin cap să le treacă ce probleme și încercări îi așteaptă. Dar le-au trecut cu brio.
Nici acum nu pot să-şi explice cum de au ajuns la Iurceni. A fost, se pare, soarta lor.  ”În studenţie, mergeam în ospeție la un coleg din acets sat. Așa s-a întîmplat să cumpărăm aici o moară şi să pornim în lumea afacerilor”, povesteşte Serghei Nichita.
Dînsul recunoaşte că, în primii ani, îi era rușine să spună cuiva cu ce se ocupă şi unde îşi are businessul. Acum însă e mîndru şi chiar ne-a invitat la moara sa din Iurceni. Se vede că are cu ce se lăuda.
Făina de porumb pe care o produc şi-a cîştigat deja faima. „Mămăliguța preparată din această făină este asemeni unui soare pe masă”, povesteşte Ala Nichita.
Secretul calității înalte a produsului se datorează unui utilaj performant, cumpărat din străinătate. Astfel, grăuntele de porumb parcurge o cale mai lungă pînă a se preface în făină. În plus, gustul deosebit și culoarea intensă a făinii se obţin, datorită excluderii embrionului din grăunte. Sigur, mai există şi alte secrete, dar acestea sînt ale lor.
Apropo, calitatea făinei de porumb, numită sugestiv ”Iurceneanca”, a fost apreciată cu medalia de aur la cel mai prestigios concurs național, ”Marca comercială a anului 2011”. ”Am cîștigat atunci aur pentru aur”, face o remarcă Ala Nichita, prezentă şi în anul curent la această expoziție. Marfa sa, ca şi acum un an sau doi, s-a bucurat de aceleaşi laude din partea cumpărătorilor.
Soţii Nichita nu se opresc la cele realizate. În prezent, ei se află în căutarea unui utilaj special, care le-ar oferi posibilitatea să producă ulei din embrionii boabelor de porumb. ”Ne-am documentat şi ştim exact că uleiul din porumb este mai bun decît cel de floarea soarelui. Ne dorim să fim printre primii pe piață cu un asemenea produs”, a spus, în încheiere, Ala Nichita.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *