În premieră la Ungheni, în premieră în Republica Moldova

Raionul Ungheni va fi pregătit să înfrunte orice dezastru

Raionul Ungheni va fi pregătit să înfrunte orice dezastruRaionul Ungheni va fi pregătit să înfrunte orice dezastru. Vor fi analizate pericolele, vulnerabilitatea populației şi riscurile, vor fi stabilite acţiunile ce se impun în asemenea cazuri. Pentru fiecare localitate va fi elaborat cîte un plan de acţiuni privind reducerea riscurilor de dezastru.
„Este o premieră nu doar pentru raionul Ungheni, ci şi pentru R.Moldova şi chiar pentru Europa”, a declarat pentru „Expresul” Rodica Iordanov,  reprezentant al Crucii Roşii din Moldova, care este partenerul de bază al UNICEF Moldova, organizaţie ce va implementa, în acest an, un proiect unical în Europa – „Reducerea riscurilor de dezastru și pregătirea răspunsului în cazuri de urgență în R.Moldova”. Au fost selectate, pentru proiectul-pilot, doar două raioane: Ungheni şi Ştefan Vodă.
De ce Ungheniul?
„Decizia a fost luată urmare a analizei dezastrelor ce au avut loc, în ultimul timp, în R.Moldova. Raionul Ungheni a fost afectat atît de secetă, cît şi de inundaţii. Pierderile aici, din păcate, sînt destul de mari”, a explicat Rodica Iordanov. Şi numărul de familii defavorizate în acest raion, conform datelor Ministerului Economiei şi ale Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, este destul de mare. S-a ţinut cont, de asemenea, de amplasarea geografică. Anume din aceste motive a şi fost selectat raionul Ungheni pentru implementarea proiectului respectiv.
Vor fi implicaţi experţi străini, care îi vor învăţa pe reponsabilii locali cum să efectueze evaluarea satelor ce prezintă cel mai mare pericol de dezastre, cum să elaboreze planurile de acţiuni şi, eventual, o hartă privind dezastrele.
„După terminarea proiectului, lumea va şti ce să facă mai departe, cum să acţioneze, care este situaţia reală în teriroriu”, a punctat Rodica Iordanov, concretizînd că acest proiect este prevăzut pentru perioada ianuarie-octombrie 2013.
Implementarea proiectului respectiv la Ungheni a fost salutată de vicepreşedintele raionului, Petru Langa, care a venit cu ideea ca planul de acţiuni privind reducerea riscurilor de dezastru să devină o parte componentă a Strategiei de dezvoltare a raionului pentru anii 2012-2020.
 UNGHENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *