Drumuri deteriorate – cît frunză şi iarbă. Bani pentru reparaţia lor – deloc

Asa arata multe drumuri din Moldova
Imagine simbol / Asa arata multe drumuri din Moldova ( adevarul.ro)

„Sîntem într-o situaţie foarte dificilă”, a recunoscut, pentru „Expresul”, primarul de Nisporeni, Ion Gangan, cu referire la starea drumurilor din localitate. După temperaturile scăzute şi precipitaţiile din această iarnă, gropile s-au accentuat şi mai mult. În plus, au apărut şi altele noi.
Autorităţile dau din mîini neputincioase, căci în bugetul local nu se prevede nici un bănuţ pentru întreţinerea drumurilor. „Anul trecut, cînd a fost introdusă taxa locală la impozitul rutier, am început şi noi să ne simţim mai gospodari. Aveam bani propii pentru a plomba, cel puţin, străzile. Acum, taxa respectivă a fost anulată şi noi am rămas cu… nimic”, a explicat edilul nisporenean.
Pentru a remedia oarecum situaţia, Primăria a depus o scrisoare la Consiliul raional, solicitînd un milion de lei pentru întreţinerea drumurilor din oraş. Se are în vedere şi plombarea, şi instalarea unor semne rutiere, şi efectuarea marcajului rutier.
Deocamdată, nu a fost luată nici o decizie în acest sens.
Ion Gangan s-a declarat satisfăcut că, cel puţin, Nisporeniul a fost inclus în planul de finanţare a Agenţiei de Dezvoltare Centru şi astfel va fi posibilă reparaţia capitală a străzii Alexandru cel Bun (de la primărie spre mănăstirea Vărzăreşti) şi a străzii Toma Ciorbă (de la spital pînă la staţia de alimentare Lukoil).
Fiind întrebat ce va face, totuşi, cu numeroasele gropi de pe străzile din oraş, primarul a răspuns scurt: „Totul depinde de decizia Consiliului raional şi de suma care ne va fi alocată pentru aceasta”, după care a opinat: „Am fost puşi în caloşi de decizia privind anularea taxei locale la impozitul rutier”.
Referindu-se la drumurile din Nisporeni, Ion Gangan a mai spus că negociază, în prezent, cu potenţiali finanţatori, că are în vizor mai multe proiecte, despre care însă e prematur să se vorbească. Dînsul şi-a exprimat speranţa, că, în cele din urmă, va reuşi, că va fi ajutat, la fel cum a fost ajutat, acum cîţiva ani, de nişte prieteni din Italia – fraţii Pavel şi Petru Olaru, originari din raionul Ungheni. Aceştia i-au adus în dar, pentru oraş, un semafor în valoare de 500 mii de lei. A fost primul şi, deocamdată, unicul semafor de aici.
NISPORENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *