Vrede-n ochi | Groaza bugetelor călărăşene

Tudor Josanu
Tudor Josanu

Tudor Josanu
Tudor Josanu

Dacă v-aţi gîndit că groaza este provocată bugetelor călărăşene de criza economică sau de iarna capricioasă din acest an, greşiţi amarnic. Groaza bugetelor călărăşene au devenit maşinile de serviciu, luxoase şi costisitoare. Startul a fost dat, anul trecut, de primăria oraşului Călăraşi care, deşi avea în dotare o maşină de serviciu perfect utilizabilă, a alocat circa 180 mii lei pentru un automobil nou de serviciu, de marca „Chevrolet”. Mai mult ca atît, s-au găsit bani şi pentru plata salariului, deloc neglijabil, unui şofer – o unitate neprevăzută în organigrama primăriei. Îmi amintesc cum o parte din consilieri „muşcau din cuţit scuipînd pe jos bucăţi” de furie, blamîndu-l pe primarul Nicolae Melnic care, după părerea lor, a acţionat ilegal. Cu trecerea timpului, s-au liniştit şi azi nu-şi mai aminteşte nimeni de acel eveniment.
Prin luna august a anului trecut, a mai fost achiziţionat un autombil de serviciu, tot de marca „Chevrolet”, dar de astă dată la un preţ de 260 de mii de lei, de către primăria Tuzara. Şi această primărie avea în dotare un autotmobil de serviciu funcţional. Se zice că banii au fost adunaţi din „vinderea terenurilor agricole din proprietatea comunitară”. Dar oare merită să vinzi pămîntul pentru a îmbunătăţi condiţiile de deplasare a fundurilor actualilor primari care mîine vor mai fi, iar poimîine – nu se ştie?
De dragul adevărului trebuie să spunem că, anul trecut, încă două primării, din Sadova şi Răciula, au procurat automobile de serviciu.
Dar aici s-a cheltuit mult mai puţin, cîte 120 de mii pentru cîte o „Dacie”. Primăria Sadova nu avea deloc maşină de serviciu, iar cea din Răciula avea una de peste 20 de ani, fiind uzată în totalitate. Unde mai pui că banii utilizaţi au fost cîştigaţi urmare a unei decizii judecătoreşti, care l-a impus pe fostul contabil să returneze primăriei Răciula suma de 190 mii lei.
Nici conducerea Gospodăriei Silvice din raion nu a putut rezista tentaţiei de a cumpăra un automobil de lux, la cele trei pe care le avea – o „Skoda Superb” de circa 200 mii de lei.
La finele anului trecut, a fost achiziţionată o maşină nouă, „Toyota Camry”, pentru aparatul preşedintelui raionului Călăraşi. O parte din consilierii raionali susţin că achiziţia s-a făcut contrar prevederilor legale. Pentru că, afirmă ei, doar Consiliul raional e în drept să aloce banii publici, indiferent în ce scopuri. Preşedintele raionului, Ilie Rău, susţine contrariul: tranzacţia este perfect legală. „În cadrul unei şedinţe din anul trecut, consilierii au aprobat o decizie prin care s-a alocat o sumă suplimentară de bani pentru aparatul preşedintelui. O parte din aceşti bani s-au cheltuit, iar cei rămaşi la finele anului au fost utilizaţi pentru procurarea automobilului respectiv”, ne-a explicat dînsul. Mai mult ca atît, oficialul consideră că a făcut o achiziţie în condiţii „foarte avantajoase”, căci i s-a acordat o scutire de circa 50 mii lei.
Ce să mai spui? Doar că în raion mai sînt primari ai unor localităţi îndepărtate de Călăraşi, cum ar fi Săseni, Meleşeni, Rădeni, care de ani şi ani, neavînd maşini de serviciu, fac autostopul ca să ajungă acolo unde au nevoie pentru a soluţiona problemele comunităţilor lor. La această remarcă, preşedintele raionului a declarat: „Le vom da şi lor maşini, dar la timpul potrivit”. Să trăim şi s-o vedem şi pe asta.
În încheire, aş parafraza un vers din „Doina” lui Mihai Eminescu: „Vai, de biet buget săracul/ Înapoi tot dă ca racul”. De ce? Concluzia o las pe seama cititorilor, pe care-i invit la o discuţie despre cele relatate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *