Un premiu al Ministerului Culturii – pentru o călărăşeancă

„Casa părintească” de la Palanca, Călăraşi
În fotografie: „Casa părintească” de la Palanca, Călăraşi

A văzut-o o țară întreagă. A primit flori din mîinile primelor persoane ale țării.
Este vorba de Tatiana Popa, directoarea muzeului „Casa părintească” de la Palanca. Evenimentul s-a produs pe 15 ianuarie, la Palatul Național din Chișinău, unde a fost marcată cu mult fast, pentru prima dată, Ziua națională a culturii.
Tatiana Popa, alături de alţi nouă oameni de cultură din R.Moldova, s-a numărat printre premianţii Ministerului Culturii pentru anul 2012. Dînsa a fost menţionată „pentru excepţionalul proiect Casa părintească”. „Sînt emoții de nedescris și mă bucur foarte mult pentru apreciere”, a declarat dînsa pentru postul de televiziune „Prime”, imediat după premiere.
Revenind acasă, la Palanca, Tatiana Popa a uitat de viața ce clocotește în inima țării și și-a văzut de treburile ei de pe lîngă căsuța dragă, părintească, pe care a transformat-o, cu ani în urmă, în muzeu.
Pe 17 ianuarie, am contactat-o telefonic. Era copleșită de griji. Ne-a spus că aşteaptă verdictul medicului veterinar – calul din gospodăria muzeului pățise ceva la o copită. Fiind întrebată cum va folosi premiul cîștigat, în valoare de 5000 de lei, dînsa a mărturisit: ”Chiar aveam nevoie de acești bani. Cineva glumea că voi mai astupa o gaură la muzeu. Chiar așa voi face”, după care a explicat: „Pentru a întreține o casă, întotdeauna e nevoie de bani mulţi, darmite pentru o casă-muzeu”.
De notat că această căsuţă a fost, iniţial, grav deteriorată și a necesitat multe investiţii pentru a fi reparată şi amenajată. „Voi investi aici pînă cînd muzeul va deveni cu adevărat o oază de cultură tradițională țărănească”, a declarat Tatiana Popa  pentru ”Expresul”, exprimîndu-și, totodată, convingerea că oamenii au nevoie să-și cunoască trecutul, iar fiecare vizită făcută la ”Casa părintească” de la Palanca nu este altceva decît „o mică investiție a fiecărui cetăţean în patrimoniul cultural”.
CĂLĂRAȘI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *