Sus pe dealuri şi coline

Vulcanesti
Sursa: localitati.casata.md

Vulcanesti
Sursa: localitati.casata.md

Ştiaţi care e localitatea din Republica Moldova amplasată la cea mai mare altitudine faţă de nivelul mării? Nu e Bălăneştiul Nisporenilor, chiar dacă cel mai înalt deal se află anume aici şi are o altitudine de 436 de metri. Nu e nici Negurenii Vechi din raionul Ungheni, în preajma căruia se află vestina Movila Măgurii, cu o înălţime de 388 de metri.
Satul situat la cea mai mare înălţime în R.Moldova este… Vulcăneşti din raionul Nisporeni. Anume el se află în fruntea unui top realizat de site-ul localitati.casata.md, în care se regăsesc cele mai sus amplasate 50 de localităţi din  Republica Moldova. Vulcăneştiul se află şi în fruntea unui alt clasament – e localitatea cu cea mai numeroasă comunitate de romi – circa 86% din cei 1220 de locuitori (potrivit datelor ultimului recensămînt, din 2004).  Satul face parte din comuna Cioreşti şi este situat la altitudinea de 355 de metri.
De notat că în topul cu pricina se regăsesc 14 localităţi din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi. Un alt sat din raionul Nisporeni, Bursuc, se regăseşte pe locul III , fiind sitiuat la altitudinea de 314 metri. Urmează, pe locul VI, un sătuc din raionul Călăraşi – Schinoasa, situat la 291 metri deasupra mării. Ceva mai jos, la o altitudine de 288 de metri, este Leordoaia din raionul Ungheni. Şi satul Şendreni din Nisporeni şi-a cîştigat un loc în primele zece cele mai sus amplasate localităţi din republică, fiind situat la o altitudine de 276 de metri şi ocupînd locul IX în acest clasament.
Printre cele 50 de localităţi situate  în cele mai înalte locuri din republică se mai regăsesc: Rădenii Vechi, Ungheni (268 metri) – locul 15; Sverida, Călăraşi (266 metri) – locul 16; Mileşti, Nisporeni (257 m) – locul 23; Poiana, Ungheni (256 metri) – locul 25; Veveriţa, Ungheni (253 m) – locul 33; or. Corneşti, Ungheni (252 m) – locul 34; Vulpeşti, Ungheni (247 metri) – locul 39; Vălcineţ, Călăraşi (246 m) – locul 40; Curtoaia, Ungheni (245 metri) – locul 42.
Este de remarcat faptul că majoritatea acestor localităţi sînt sate destul de mici, cu o populaţie între 40 şi 1500 de locuitori. Excepţie fac doar: Vălcineţ, Mileşti, Corneşti şi Rădenii Vechi. Ultimul sat însă e pe cale de a trece în categoria celor mici, căci tot mai multă lume pleacă şi tot mai puţin copii se nasc aici.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *