Situație alarmantă: demografia regiunii e în pericol

Fotografie-simbol (din arhiva redacţiei „Expresul”)

Fotografie-simbol (din arhiva redacţiei „Expresul”)
Fotografie-simbol (din arhiva redacţiei „Expresul”)

În anul 2012, în raionul Călărași au murit mai mulți oameni decît s-au născut. Diferenţa e îngrijorător de mare: doar 743 de naşteri şi, respectiv, 1007 decese. Şi la Nisporeni a fost înregistrată aceeaşi situaţie: numărul nașterilor a fost mai mic decît al deceselor, raportul fiind 619 la 774.
Situaţia e mai bună la Ungheni, unde, deja doi ani consecutiv, numărul naşterilor prevalează asupra numărului de decese. În 2012, bunăoară, au fost înregistrate 1334 de nașteri contra 1272 de decese. Cu toate acestea, motive de bucurie nu prea sînt nici aici. ”Ne îngrijorează faptul că a început să scadă rata totală de fertilitate, ceea ce înseamnă că numărul de nașteri la o femeie, pe parcursul vieții sale fertile, se limitează, de cele mai dese ori, doar la două”, a accentuat Svetlana Andrieș, șefa Oficiului Stării Civile Ungheni.
„Tineretul, în zilele noastre, nu se prea grăbește să dea naștere copiilor. Probabil, din dorința de a-și simplifica viața și a mai reduce din probleme”, s-a dat cu părerea Liuba Ciorici, șefa Oficului Stării Civile din Nisporeni. Potrivit dînsei, prin anii 80-90, se perfectau anual cîte 400 de acte de naștere numai în orașul Nisporeni. În 2012, numărul acestora a fost doar de 126. Nedorinţa tinerilor de a aduce pe lume copii, susţine Liuba Ciorici, s-ar mai explica şi prin faptul   „că prețurile sînt mari, iar salariile mici”.
Nici cu mariajele nu stăm mai bine. La capitolul căsătorii, în ultimii doi ani trendul este negativ la Călăraşi – doar 525 de cupluri și-au unit destinele în 2012, față de 542 în 2011. În schimb, cifrele arată că numărul divorțurilor este în creștere.
La Nisporeni, anul trecut și-au înregistrat căsătoria 418 cupluri – cu 38 mai puține decît în 2011. În același timp, a scăzut și numărul divorțurilor înregistrate: de la 206 în 2011, la 163 – în 2012.  ”Din experiența mea profesională, am observat că cei care se căsătoresc devreme, pînă la vîrsta de 20 de ani, au șanse mai mari să divorțeze”, susţine Liuba Ciorici, şefa OSC Nisporeni, după care vine şi cu o reţetă: „Căsătoriile sînt mai trainice atunci cînd cuplurile sînt mai ”coapte” la minte, și pășesc în viața de familie după atingerea vîrstei de 25 de ani”.
În raionul Ungheni, în 2012, a sporit şi numărul căsătoriilor, dar și al divorțurilor. Astfel, și-au înregistrat oficial căsătoria 810 cupluri – cu 13 mai multe decît în 2011. Numărul celor care au ajuns la concluzia că viața de familie nu le mai este dragă și au pus punctul final pe căsnicia lor a atins cifra de 333 – cu 8 mai mulţi decît în 2011.
Tudor Josanu, Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *