Plantele cu flori pe timp de iarnă

Crăciunel
Deşi iarna este anotimpul în care majoritatea plantelor intră în repaos, totuşi şi în această perioadă ne putem bucura de cîteva specii de plante cu flori. Ne referim la speciile care înfloresc în mod natural în anotimpul rece.
Cele mai cunoscute şi mai reprezentative flori pentru lunile de iarna sînt Crăciuniţele. Sub această denumire se regăsesc două specii diferite; chiar trei, dacă e să ne luăm după clasificarea facută de unii specialişti: Poinsetia pulcherima (numită în limbaj popular şi Steaua Crăciunului), Zygocactus (sau Cactusul de Crăciun) şi Schlumbergera. Toate sînt plante de zi scurtă, adică formează muguri florali doar după o perioadă de circa 40-60 de zile scurte şi nopţi lungi. Deci, ele au nevoie de mult întuneric şi răcoare.
Aceste plante se udă cu zgîrcenie, se protejează împotriva curenţilor reci de aer, care duc adesea la caderea bobocilor. Se feresc şi de căldura exagerată.
Asemănătoare ca şi condiţii de cultivare cu speciile anterioare este şi Kalanchoe blossfeldiana.  Ca şi în cazul rudelor sale apropiate, Kalanchoeproduce flori, în diverse nuanţe de roşu, roz, oranj, alb sau galben.
Alte două specii ce înfloresc în acest anotimp, cu aceleaşi necesităţi de îngrijire, sînt: Camellia japonica (cunoscută şi sub numele de trandafir japonez) şi Azaleea. Ambele sînt, pe bună dreptate, considerate extrem de pretenţioase şi delicate, întrucît, pentru a le menţine în viaţă mai mult de un an, este nevoie de o oarecare experienţă.
Un factor decisiv în îngrijirea acestor specii, dar mai ales în capacitatea de a le face să producă flori, este pămîntul, care trebuie să conţină, în mare parte, turbă fibroasă, mraniţă de frunze, ace de brad şi nisip. Apa folosită la aceste specii trebuie să fie apă dulce. Şi Camellia, şi Azaleea înfloresc abundent în timpul iernii, temperaturile mai scăzute fiind propice dezvoltării bobocilor. Totuşi, şi in cazul lor, curenţii reci de aer vor face ravagii în numărul florilor. Un alt lucru ce trebuie neapărat reţinut este faptul că, odată poziţionate, ghivecele cu Camellia si Azalee, nu vor mai fi mutate de acolo. Mişcarea lor, oricît de puţin, va duce inevitabil la pierderea bobocilor înainte de deschidere.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *