O oră de suflet la Sadova Călăraşilor

Ora de suflet pentru “Vîrsta de argint”
În fotografie: Ora de suflet pentru “Vîrsta de argint”

Ora de suflet pentru “Vîrsta de argint”
În fotografie: Ora de suflet pentru “Vîrsta de argint”

Frumoase doamne din Sadova, membre ale Clubului “Vîrsta de argint”, s-au adunat, în miez de iarnă, la o oră de suflet, ce a avut loc la biblioteca publică din localitate.
Prilejul a fost unul deosebit.  Graţie romanului “Temă de acasă”, semnat de Nicolae Dabija, dar şi a proaspătului videoclip  “Dorul Basarabiei” al lui Ion Paladi, ele au rememorat clipe tragice din destinul moldovenilor şi al acestui petec de pămînt cu un nume poetic – Basarabia.
“Impresii de neuitat au lăsat în sufletele noastre paginile, în care se descrie tragedia prin care a trecut intelectualitatea din Basarabia în lagărele morţii din Kolîma. Ne-a uimit stoicismul şi verticalitatea personajului principal, Mihai Ulmu, care a biruit moartea şi s-a întors acasă, în Basarabia, unde îl aşteptau foştii elevi, oameni deja cărunţi la tîmple. Îl aşteptau pentru a-i răspunde la “tema de acasă”: a fi om e o artă sau un destin?”, avea să spună mai tîrziu Maria Vulpe, preşedinta Clubului “Vîrsta de argint”.
Atît cartea, cît şi clipul, le-au făcut pe doamnele prezente la ora de suflet să se întoarcă în timp, să-şi amintească despre valurile de deportări din 1941 şi 1949. “Doar credinţa în Dumnezeu i-a ajutat pe mii şi mii de deţinuţi în lupta lor permanentă pentru supraveţuire”, a subliniat Elena Vulpe, membră a Clubului.
De notat că s-a implicat plenar în organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment tînăra şefă a bibliotecii, Mariana Ceban.
Lucia Bacalu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *